Néhány héten belül új megállapodást köthet az EBRD az európai bankokkal arról, hogy megakadályozzák a kelet-európai leánybankok forrásainak kiszáradását - tájékoztatta a Bloomberg hírügynökséget Nagy Piroska, az EBRD vezető közgazdászának tanácsadója.

Ez viszonylag rövid időn belül már a második ilyen paktum lehet, ám megoldásaiban különbözne attól bécsi egyezménytől, amelyet még 2008-2009-ben hoztak tető alá. Utóbbiban a magyarországi bankszektor szempontjából meghatározó anyabankok kinyilvánították elkötelezettségüket a magyarországi leánybankjaik iránt, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá magyarországi finanszírozásuk megfelelő szinten való tartásáról.

Az EBRD úgy látja, hogy a bankoknak további tőkére lehet szükségük a nem teljesítő hitelek magas aránya miatt, ami ráadásul tovább is nőhet. Európa fejlett részeinek válsága ráadásul jelentős kockázatot jelent a már amúgy is rosszabb kilátások tekintetében: sorrendben Magyarország, Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Szlovénia, Románia és Lengyelország a legveszélyeztetettebb.

Az európai politikusok, az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) a bankokkal és a hatóságokkal a 2008-2009-esnél szorosabb együttműködésben dolgoznának a kockázatok kezelésén - fogalmazott Nagy.

Az Erste pénzügyi vezérigazgatója, Manfred Wimmer ugyanakkor október végén úgy fogalmazott: nincs szükség arra, hogy a nyugat-európai bankok elkötelezettek maradjanak a bécsi egyezményben foglaltak iránt. A bankok ugyanis akkor tették meg ígéretüket, amikor az érintett országok, köztük Magyarország és Románia folyómérleg-hiánya magas volt, és kevesebb lehetőségük volt finanszírozni önmagukat - mondta Wimmer.

Nagy Piroska úgy véli, a tárgyalások mostani köre inkább a korábbi megállapodások során kialakított keretek hasznosítását jelenti.