Minden hatodik német cég immáron saját erőforrásból fedezi energiaszükségletét. A 16 százalékos arány, amelyet az elmúlt év közepén regisztráltak a Német Kereskedelmi Kamara szakértői, több mint másfélszer nagyobb az egy évvel korábbi 10 százaléknál. Ezzel egyidejűleg a vállalatok majdnem negyede gondolkodik azon, hogy a saját kezébe veszi energiaellátását.

A váltást vállaló cégek között nem csak olyan óriások vannak, mint a multinacionális Dow Chemical Co. németországi üzeme, amely az ország áramtermelésének egy százalékát fogyasztja el, hanem kifejezetten kis vállalatok is - derül ki a Wall Street Journal (WSJ) cikkéből. Az önkiszolgálás fő mozgatórugója, hogy az energiaszolgáltatóktól vásárolt elektromos energia árát 22 százalékkal drágítja a zöldenergia terjedését segítő úgynevezett fed-in tarifa, amely szétosztja a fogyasztók között az alternatív energiával kapcsolatos beruházások pluszköltségét.

Ezt meg lehet spórolni. Emellett a saját áramtermelésre vállalkozó cégek jogosultak a kormány energiahatékonysági, illetve zöldenergia-támogatásaira. Összességében e két elemnek köszönhetően 50 százalékkal csökkenthetik energiaköltségeiket - állítja Michael Salcher, a KPMG tanácsadó cég szakértője.

Előnyök és hátrányok

A WSJ a saját útjukra lépő kis cégek közül a Warwick GmbH példáját említi. Ez a vállalkozás elektromos basszusgitárokat gyárt a cseh határ közelében lévő bázisán. A termeléséhez szükséges áramot részben saját gázturbinájával, részben az üzemépületek tetején elhelyezett napelemekkel, részben a gitárgyártás fahulladékának elégetésével állítja elő. A 24 millió euró éves árbevételt elérő vállalkozás 3,7 millió eurót költött a beruházásra. A cég vezetősége egyelőre nem tudja, mikor térül meg a befektetés.

A magas kezdeti költség az egyik legnagyobb hátránya az önkiszolgáló energiaellátásnak. További gond, hogy a vállalatok nem értenek az energiatermeléshez, ezért az esetek többségében külső céget bíznak meg rendszerük üzemeltetésével. A biztonság kedvéért a hagyományos hálózatról sem válhatnak le, aminek szintén van valamennyi költsége. Végül a drágán kiépített háttér-infrastruktúra miatt nem tudnak elköltözni, ha netán ezt akarnák.

Keresztbe tehet az önellátás terjedésének, hogy a kormány a szabályok módosítását tervezi. A jelenlegi elképzelések szerint az erre az útra lépő cégeknek is ki kellene fizetniük a fed-in tarifa egy részét, viszont megemelnék a zöldenergia felhasználásának támogatási plafonját. Ez azt jelenti, hogy azok a cégek jöhetnek ki jól a változtatásból, amelyek főként alternatív energiaforrások felhasználására építik saját rendszerüket.