Az ukrán állami cégnek, a Naftohaznak eredetileg hétfőig kellett volna átutalnia a júniusra igényelt energiahordozó árát a Gazprom számára. Alekszej Miller közölte, hogy Ukrajna megkezdte az eddig felhalmozódott gázár adósságának törlesztését, és az orosz állami cég számlájára 786 millió dollár (mintegy 174 milliárd forint) ékezett meg.

A vezérigazgató hozzátette: az előtörlesztési rendszer bevezetése egyebek között attól függ, hogy Ukrajna teljes mértékben kifizeti-e majd az április elsejéig összegyűlt 2,237 milliárd dollárból (körülbelül 498 milliárd forint)fennmaradó részt az orosz gázért; illetve attól is, hogy az áprilisban és májusban szállított földgáz árának kifizetésében előrelépés történik-e.

A májusi mennyiségért járó összeget június 9-ig kell törlesztenie Kijevnek - közölte Alekszej Miller. Hozzátette, hogy a jövő keddig nem fordulnak keresettel a Naftohaz ellen a stockholmi döntőbíróságnál.

Amennyiben az ukrán fél fizet, a Gazprom készen áll majd "a gázár kérdését is megvizsgálni" - hangsúlyozta Miller, aki szerint a vámtételeket is csökkenthetik, és közvetlen kereskedelmi tárgyalások révén is elérhetik a gáz árának csökkentését.

Kijevből 786,4 millió dollárt utaltak át az idén februárban és márciusban Moszkva adatai szerint az Ukrajnában igénybe vett 1,64, illetve 1,8 milliárd köbméter orosz gázért, amely akkor még 268,5 dollárba került ezer köbméterenként. Így a jövő keddig Ukrajnának orosz számítások alapján további 1,45 milliárd dollárt kell kifizetni az április elsejéig felhalmozódott adósság törlesztéseként.

Brüsszelben hétfőn folytatódnak tárgyalások az Európai Bizottság közvetítésével Moszkva és Kijev között az ukrán adósság törlesztéséről, a földgáz áráról és arról, hogy a Naftohaz a továbbiakban a korábbi módon, és ne előre fizesse ki a megrendelt gáz árát a Gazpromnak.

Időközben az orosz energiaügyi minisztérium is közleményben tudatta, hogy Oroszország kész további engedményeket tenni Ukrajnának a gáz árára vonatkozóan és nem ad be egyelőre keresetet ellene a stockholmi döntőbírósághoz.