Bár az orosz szuverén külföldi adósság elhanyagolható, csupán 50 milliárd dollár, a vállalatok elképesztő méretű hitelállománnyal rendelkeznek - egyedül a Gazprom adóssága meghaladja az 500 milliárd dollárt. Ez év végéig legalább 35 milliárdot kell kifizetniük adósságszolgálatra, ezért drasztikusan csökkentik beruházásaikat, a bankok pedig egyre több projektről mondanak le és egyre több alkalmazottat bocsátanak el. Az ország vezető bankja, a Sberbank idén eddig több mint 3600 munkahelyet szüntetett meg és októberre "irányítási reformot" jelentett be, ami nyilván további elbocsátásokkal jár. A másik állami bankóriás, a VTB 2000 dolgozójától vált meg, és további leépítéseket tervez - írta a The Moscow Times.

Az energiaárak zuhanása és a nyugati szankciók, különösen a hitelcsapok elzárása súlyos gondokat okoz az orosz gazdaságnak, de soha senki sem várta, hogy annak összeomlásához vezetne. A nagy hitelminősítők és az orosz pénzügyi vezetők sem számítanak arra, hogy a hiteltörlesztések komoly akadályokba ütköznének július-szeptemberben, miután a tavalyi negyedik és az idei első negyedévben sem volt probléma a 36 milliárdos törlesztés-csomag teljesítésével.

Nyomás alá kerülhet a rubel

A jelenleg inkább amiatt vannak aggodalmak, hogy a jelentős fizetési kötelezettségek megint komoly nyomás alá helyezhetik a rubel árfolyamát, amely az utóbbi időben öt hónapos mélypontja körül ingadozott. A moszkvai jegybank igyekszik eloszlatni ezeket a félelmeket - akár azon az áron is, hogy meghazudtolja korábbi nyilatkozatait. Most azt állította, hogy az idei törlesztési kötelezettség lényegesen kevesebb a korábbi, 61 milliárd dolláros becslésénél. Annak a jelentős része ugyanis az anyavállalatok saját leányvállalataiknak nyújtott kölcsöne, amit minden gond nélkül tovább lehet görgetni. A valós törlesztendő összeg év végéig a fentebb említett 35 milliárd, ami az előző két negyedévben sem okozott problémát. A vállalatok elegendő likviditással rendelkeznek, a hiány nem fogja meghaladni a 4 milliárd dollárt, amit bőségesen fedez a 14 milliárdos speciális jegybanki alap.

Túl sok a bank?

Valójában azonban a bankok rosszabb helyzetben vannak a vállalatoknál. A második legnagyobb orosz bank, a VTB elnöke, Andrej Kosztyin szerint a gazdasági válság és a jegybank politikája miatt a következő öt évben akár 500 bank is tevékenysége felhagyására kényszerülhet. A bankár egyetért a központi bank elnökével abban, hogy jelenleg túl sok bank működik Oroszországban - mintegy 800, holott akár 100 is elegendő lenne.

Elvira Nabiullina, Putyin elnök volt tanácsadója az államfő támogatását élvezve a folyamatos támadások ellenére 2013-ban júniusi bankelnöki kinevezése után 29, 2014-ben pedig további 89 bankot záratott be gyanús ügyletek, elégtelen tőkefedezet, pénzmosás miatt. Idén folytatódott a hadjárat, eddig 40 pénzintézet működési engedélyét vonták vissza és 183 bankot tartanak folyamatos "válságellenőrzés" alatt. Nabiullina az RBC című lapnak adott nyilatkozatában azonban határozottan cáfolta, hogy lenne bármilyen célszám azt illetően, hány bank működését tartják kívánatosnak.

A helyzet ráadásul ösztönzi a fúziókat és felvásárlásokat, különösen a 100 vezető bank körében. A 20 legnagyobb közé tartozó B&N Bank például ellenőrző pakettet szerzett a múlt héten a rivális MDM bankban, a Credit Bank of Moscow tulajdonosa pedig az UralSibben tervez többségi tulajdont vásárolni. A főleg közepes bankok vállalatfelvásárlásait segíti a jegybank, amely hitelekkel támogatja a szerkezetátalakításokat.