A második világháború óta a legnagyobb csődesemény következett be tegnap Ausztriában, fizetésképtelenséget jelentett ugyanis az ország második legnagyobb építőipari cége, a spanyol tulajdonban lévő Alpine Bau Gmbh. A vállalat tegnap folyamodott csődvédelemért a bécsi bíróságon, a lépést követően csődbiztos tekintheti át az Alpine Holding központi, legfontosabb társaságát jelentő cég ügyeinek intézését. A hír meglepetésként érte az osztrák közvéleményt, hiszen a cég vezérigazgatója, Arnold Schiefer előző nap még optimistán nyilatkozott a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokról, s úgy vélte a hitelező bankok és a spanyol tulajdonos FCC megfelelő garanciákat adnak arra, hogy a bajba került céget újra sínre tegyék - emlékeztetett a Reuters. A negatív fordulat néhány órával a hitelezői tárgyalások keddi lezárását követően következett.

Az Alpine Bau a híradások szerint elsősorban a túl agresszív kelet-európai terjeszkedés miatt került bajba, régióbeli érdekeltségeiből a válság kirobbanása óta igyekezett visszavonulni. Hogy rendezze finanszírozási helyzetét, eddig sikertelenül próbálta értékesíteni energetikai és gépipari érdekeltségeit is. A döntés az osztrák cég kezének elengedéséről ugyanakkor érthető a spanyol tulajdonos részéről, hiszen az FCC bevételeinek jelentős hányada származik az egyébként katasztrofálisan teljesítő spanyol ingatlanpiacról, az anyavállalat megfigyelők szerint a hitelező bankok nyomására döntött a veszteséges osztrák leányvállalat feladásáról (márciusban már 150 milliónyi segítséget juttatott az osztrák cégnek).

Az Alpine Bau  2,5 milliárd eurónyi kötelezettségéből mintegy 150 millió eurónyi államilag garantált hitel. Mivel a mostani tervek szerint a hitelezőknek mintegy 80 százalékos azonnali veszteséget kellene elkönyvelniük - a maradék 20 százalékot 5 éven belül kaphatják meg - ezért az osztrák államnak első körben várhatóan 120 millió veszteséget okoz az ügy. Herbert Hanemer, a cég igazgatóságának tagja, s egyben az osztrák munkavállalók szövetségének elnökségi tagja az ORF.1 rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy legrosszabb esetben a csőd mintegy 500 alvállalkozót ránthat magával és mintegy 4-5000 munkahely megszűnéséhez is vezethet Ausztriában.

A szociális- és munkaügyekért felelős miniszter, Rudolf Hunsdorfer, az ORF.2 tegnap esti híradójában úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a csőd 1400 osztrák beszállítót érint, egyelőre azonban nem tudják, hogy ezek kitettsége mekkora az Alpine irányában. Elmondása szerint a cég beszállítóinak egy jelentős részét két héttel ezelőtt kifizette. A miniszter ígérete szerint az osztrák kormány két héten belül egy akció tervel áll elő a cég dolgozóinak helyzetét megoldandó. Az egyik lehetséges megoldás szerint az lehet, hogy az utcára kerülő alkalmazottakat konkurens építőipari cégek veszik át. Személyes véleménye szerint ennél jobb megoldás lenne, ha az Alpine osztrák érdekeltségeit - amelyek alapvetően nyereségesen működtek - megmentenék, ez a beszállítók helyzetét is megnyugtatóbban rendezné. Arra a kérdésre, hogy ez állami segítséggel történne-e, kitérő választ adott.

A cég magyar érdekeltsége, az Alpine Hungária Kft. a ceginfo.hu adatai szerint tavalyelőtt 3,5 milliárd forintos árbevétel mellett 248 millió forintos veszteséget ért el.