Miután Moszkvában augusztus közepén a közegészségügyi szabályok megszegésére hivatkozva bezártak négy McDonald's-éttermet, egymást követik az ellenőrzések az ország minden részén. A kampány éppen úgy elérte Novoszibirszket, Szibéria legnagyobb városát, mint az aprócska Fekete-tenger melléki Adigeföld köztársaságot, ahol egyetlen M betűs logós gyorsétterem működik - jelentette a Ria Novosztyi.

Hogy, hogy nem még Tatársztánból is arról érkeztek jelentések, hogy az amerikai vállalat vendéglőinél megsértik az egészségügyi előírásokat - tudósított a Reuters. A szövetségi közegészségügyi hatóságok tagadják, hogy a lépéseknek köze lenne ahhoz, hogy az ukrán válság nyomán megromlott az USA és az EU, illetve Oroszország kapcsolata. Ennek ellentmond egy tatársztáni illetékes nyilatkozata, amely szerint nem terveztek ellenőrzést a régióban - derül ki a Moscow Times összefoglalójából.

Öngól

Amerikai üzletemberek attól tartanak, hogy a McDonald's elleni támadássorozatot a többi ismert nyugati márka "levadászása" követheti. Ezt a félelmet megalapozhatja, hogy Szverdlovszk régióban egy ellenőrzés során állítólag olyan rovarirtó szer maradványaira bukkantak a hatóság emberei, amelyet a Jack Daniel's whiskeyk gyártásakor használnak.

Az orosz politikusok megosztottak az ügy megítélésében. A radikális nacionalista Vlagyimir Zsirinovszkíj egy McDonald's embléma alatt tartott politikai gyűlésen követelte az összes hasonló felirat eltávolítását Oroszországból. Jevgenyij Rojzman, Jekatyerinburg polgármestere, ismert ellenzéki viszont gyerekesnek tartja az akciósorozatot, amely csak a McDonald's oroszországi alkalmazottainak és beszállítóinak árt.

Nem ijedtek meg

Ezzel a cég helyi hivatalos képviselője, Nyina Prasolova is egyetért. Csak Tatársztánban 1500 embert foglalkoztatnak. A bezárt éttermek dolgozói nem kapják meg a fizetésüket - jellemző, hogy a négy érintett moszkvai vendéglő egyike az első Oroszországban nyitott McDonald's volt, amely egyben a cég legnagyobb forgalmú étterme az egész világon.

Az amerikai tulajdonosok ugyanakkor nem tettek le arról, hogy bővítsék 440 vendéglőből álló oroszországi hálózatukat. Az ország északi részén lévő Kerélia Köztársaságban a napokban nyitják meg a második McDonald's-gyorséttermet.