A hatóság az idei évben kiemelten vizsgálja az adatalanyok előzetes tájékoztatásával kapcsolatos követelményeket, valamint az anonim álláshirdetések kérdését -  ismertette Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

A NAIH emellett ajánlást készül kiadni a telefonos hangfelvételek rögzítéséről, illetve a közterületi kamerázást érintő kérdésekről. A hatóság vezetője kitért a 2018-ban hatályba lépő új európai adatvédelmi rendeletre, amely egységes adatvédelmi szabályokat rögzít az EU területén.

A rendelet adatvédelmi jogsértés esetén az elkövető társaság globális nettó árbevételének 4 százalékában határozza meg a kiszabható adatvédelmi bírság maximumát, amellyel kapcsolatosan Péterfalvi Attila kiemelte, hogy a jövőben várhatóan a jelenlegi többszörösére nő majd a NAIH által kiszabott bírságok összege.

Nem lesz egyszerű felkészülni

Figyelembe véve az európai adatvédelmi hatóságok által támasztott szigorú feltételeket, jelenleg még mindig bizonytalan, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok képes-e egy szilárd jogi alapokon nyugvó újabb adattovábbítási keretrendszer létrehozására. - jelezte előadásában Liber Ádám ügyvéd, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda adatvédelmi ügyekre szakosodott szakértője.

Az európai adatvédelmi jog tiltja a személyes adatok külföldre történő továbbítását, kivéve, ha a továbbított személyes adatok megfelelő szintű védelme biztosított.

Az európai adatvédelmi hatóságok a jelenleginél jóval erősebb felügyeleti jogosítványokat és szankcionálási lehetőséget kapnak. Az új szabályok szigorúbb feltételeket és adminisztratív kötelezettséget rögzítenek többek között az adattovábbítás, az adatvédelmi incidensek bejelentése, az adatalanyi hozzájárulás, a szerződéskötés és az adatkezelési tájékoztatók vonatkozásában.

A jogszabályi változások és a globális vállalati árbevétel 4 százalékáig terjedő adatvédelmi bírság lehetősége merőben új kockázatértékelést, valamint az adatvédelmi megfelelőség kiemelt prioritásként való kezelését teszi majd szükségessé a vállalati compliance területén - hívta fel a figyelmet Liber Ádám, aki úgy látja, a kétéves felkészülési határidő igen szoros lesz az átálláshoz.