Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) és a Takata kedden jelentette be, hogy megállapodásra jutottak a potenciálisan hibás légzsákok cseréjéről. Az alku keretében a Takata első alkalommal "ismerte el" nyilvánosan, hogy a 2000-es években gyártott légzsákjai hibásak - közölték. A légzsákokkal az a probléma, hogy olyan erővel fújódnak fel ütközés közben, hogy gyakorlatilag szétrobbantják a légzsák körüli tároló rekeszeket, és a törmeléket az utastérbe lövik. A gyanú szerint a magas páratartalmú levegőnek való huzamosabb kitettség miatt túl gyorsan égnek el azok a vegyszerek, amelyek segítik a légzsákok felfúvódását, ez okozza a meghibásodásokat.

A hibás légzsákok eddig legalább hat halálesetet okoztak világszerte, a sérültek száma pedig több mint száz.

Az Egyesült Államokban eddig elsősorban a Mexikói-öböl körüli államokban, azokban, amelyekben magas a levegő páratartalma, hívtak vissza több millió, Takata légzsákkal felszerelt autót. A Takata és az NHTSA kedden kötött megállapodásának alapján országos szinten minden érintett autót visszahívnak és kicserélik a légzsákokat. Ezzel immár több mint 53 millióra emelkedett a Takata-légzsákok miatt 2008 óta világszerte visszahívott gépkocsik száma.

A Takata gyártja a világon használt légzsákok 22 százalékát. Összesen 11 autógyár - a BMW, a Fiat, a Chrysler, a General Motors, a Ford, a Mazda, a Mitsubishi, a Nissan, a Subaru, a Toyota és főleg a Honda - használja a Takata légzsákjait.

A Takata jövője immár az autógyártók kegyétől függ. A javítások, büntetések és bírósági eljárások költségeire több mint 83 milliárd jent (662 millió dollárt) különített el a japán cég az utóbbi három év alatt. Az autóként hatezer jenes költséget számolva a keddi megállapodással 100 milliárd jen fölé növekszik az új számla. Ez az összeg több mint kétharmada a Takata március végén mért nettó eszközértékének.

A japán cég elkerülheti a legrosszabb forgatókönyvet. Egyrészt az Egyesült Államokban visszahívott autók tulajdonosainak nagyjából csak kétharmada cserélteti ki ténylegesen a légzsákokat, a régebbi autóknál még alacsonyabb ez a ráta. Az autógyártók dönthetnek úgy, hogy lenyelik a költségek egy részét, vagy megvárják a Takata helyzetének javulását és csak akkor nyújtják be a számlát.

A legfontosabb kérdés azonban, hogy a nagy ügyfelek, mint a Volkswagen és a General Motors, megőrzik-e bizalmukat a Takata iránt. Ha a nagy autógyárak más beszállítók felé fordulnak, a Takata jövőbeli nyereségessége kétségessé válik. A Honda azonban a múlt héten már bejelentette, hogy az új japán autómodelljét nem Takata-légzsákokkal szereli fel.

A Takata részvényeinek záróárfolyama 10,22 százalékkal, 1353 jenre csökkent a tokiói tőzsdén szerdán, a cég piaci tőkeértéke még így is több mint 900 millió dollárra rúg.