Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank eszközeit a BBVA Compass, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, a második legnagyobb spanyol hitelintézet leányvállalata veszi át - írja összefoglójában az AP hírügynökség. A bank vesztét a tudósítások szerint a más bankoktól akkor kedvezőnek tűnő áron megvásárolt jelzálog-fedezetű értékpapírok okozták. A spanyol vásárló elégedett az akvizícióval, vezetőik nyilatkozata szerint ez kiváló növekedési lehetőséget biztosít számukra az amerikai piacon. A Szövetségi Betétbiztosítási Alap (FDIC) számára 3 milliárd dollárba kerül az újabb bankcsőd.

Szintén pénteken 3 kisebb bankot is bezárattak a hatóságok, kettőt Georgia, egyet Alabama államban. Az ebank, a First Coweta és a CapitalSouth Bank közül a legnagyobb az utóbbi volt, 546 millió dollárnyi betétállománnyal. Míg a bankválság első szakaszában kizárólag a rossz minőségű jelzálogpapír befektetések voltak a bankcsődök fő okai, most már a rossz hitelek egész skálája felelős általában a bankok bedőléséért.

Számítások szerint a tönkremenő bankok 2013-ig összesen 70 milliárd dollárjába kerülnek majd a betétbiztosítási alapnak, melynek eszközállomány 13 milliárd dollárra olvadt, a legalacsonyabb szintre 1993 óta.. Az összes biztosított betétállomány nagyságához képet ez alig 0,27 százalékot tesz ki, töredékét annak az 1,15 százalékos szintnek, amelyet a Kongresszus előírt számára.


A bezárt bankok száma ugyanakkor még töredékét sem teszi ki az utolsó amerikai bankválságban elhullot pénzintézetekének, az úgynevezett S&L krízis idején a 80-as években összesen 2900 ilyen cég csődölt be. Akkor az amerikai pénzügyi szektor mintegy harmada esett áldozatul a krízisnek.