Valószínűleg a történelem egyik legnagyobb összegű zsákmányára hajtottak azok az egyelőre ismeretlen hackerek, akik a bangladesi jegybank rendszeréhez hozzáférve annak az amerikai Fednél vezetett számlájáról próbáltak meg elutalni több, mint egymilliárd dollárnak megfelelő összeget - írja a Reuters. Hogy ez nem sikerült teljes egészében csak annak köszönhető, hogy a hackerek az egyik átutaláson elírták a kedvezményezett nevét, azonban 80 millió dollárt még így is sikerült elindítaniuk.

A hackerek a beszámoló szerint hozzáfértek a Bangladesh Bank rendszereihez és ellopták a bank átutalásaihoz használt kódokat és bizonyítványokat - mondta az esetről a bank két tisztségviselője a hírügynökségnek. Ezután mintegy 30 átutalási megbízást adtak a bank nevében a Fednek, hogy a bangladesi bank nála vezetett számláiról különböző összegeket utaljon át Fülöp-szigeteki és Srí Lanka-i számlákra.

A beszámolók szerint 81 millió dollár átutalása minden további nélkül teljesült, azonban az ötödik, egy 20 millió dolláros tételnél elakadtak. Ezt egy Srí Lanka-i nonprofit szervezet számlájára indították. Azonban ezt már a banknál visszatartották, mivel a megbízáson nem helyesen szerepelt a kedvezményezett neve. A hackerek az NGO Shalika Foundation nevét véletlenül "fandation"-nak írták. Ez az egyik közreműködő banknak, a Deutsche Banknak feltűnt, akik emiatt külön megerősítést kértek a Bangladesh Banktól és feltartóztatták a tranzakciót. A Reuters szerint egyébként a fenti néven nem létezik Srí Lanka-i nonprofit szervezet a hivatalos adatok szerint.

Eközben a szokatlanul sok egyidőben érkező átutalási megbízás magánszemélyek részére a Fed-nél is felkeltette a gyanút, a Bangladesh Bank számlájáról ugyanis rendszerint partnerbankok részére szoktak átutalások menni. Az amerikai pénzintézet is értesítette a Bangladesh Bankot.

Annak részleteiről egyelőre nem kerültek napvilágra bővebb információk, hogy ezután mi történt és hogyan állították le a többi átutalást. A Bangladesh Banknak több milliárd dollár van a Fed-nél vezetett számláján, amellyel rendszerint nemzetközi elszámolásokhoz szükséges tranzakciókat hajtanak végre. A végre nem hajtott megbízások értéke 850-870 millió dollár között lehetett.

A Bangladesh Bank közlése szerint az elutalt pénz egy részét már sikerült visszaszerezniük, és kapcsolatba léptek a Fülöp-szigetek pénzmosás ellenes hatóságival a fennmaradó összeg ügyében is.