Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt évben brutális, 690 millió lejes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni Románia legnagyobb vállalata, az osztrák OMV csoport többségi tulajdonában levő Petrom - közölte az erdélyi Transindex.

A vállalat 2004 óta folyamatosan nyereségesen működött, 2013-ban még rekordot jelentő 4,6 milliárdos (1 milliárd eurón felüli), 2014-ben pedig 2,1 milliárd lejes profitról számoltak be a vállalat vezetői. A kőolaj árának világpiaci zuhanása azonban aláásta a vállalat növekedését az elmúlt évben.

A Petrom részvényeinek árfolyama a bukaresti tőzsdén 40 százalékkal csökkent az elmúlt kilenc hónapban, ugyanis az elemzők biztosak voltak abban, hogy a vállalat veszteséggel fogja zárni a 2015-ös évet. A Petromnak tavaly 16 200 alkalmazottja volt, de a vezetőség nemrég kilátásba helyezte, hogy csökkenteni fogják a dolgozók létszámát az olajipar rossz helyzete miatt.

Ennek ellenére még mindig a Petrom vezeti a legértékesebb román vállalatok rangsorát, vezető pozícióját 2015-ben veszélyeztette egyetlen vállalat sem, bár akkor 5,49 milliárd eurós becsült értéke enyhén csökkent az előző évhez viszonyítva.