A legnagyobb brit bankok bort isznak és vizet prédikálnak, legalábbis ami a hitelezési stratégiájukat illeti; a kormányzati segítségben részesült Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds, valamint a mentőövben nem részesült, ám a pénzügyi szektorban kiemelkedő szereppel bíró Barclays ugyanis 165 milliárd fonttal fogta vissza a hitelezését az év első felében - írta a Bloomberg.

A 70 százalékban állami tulajdonban lévő RBS és a Barclays 11 százalékkal mérsékelte hitelezési hajlandóságát, a legnagyobb mértékben az európai bankok között. A korábban csődközelbe került, majd az állam által megmentett, s azóta 43 százalékban az adófizetők tulajdonában lévő Lloyds megtagadta a hitelezési adatainak közlését.

Bár a kormány 1400 milliárd fontot költött a brit bankrendszer megmentése érdekében, közvetlen befektetésekkel gyarapítva a pénzintézetek tőkeállományát, valamint eszköz- és hitelgarancia programok útján, ám a bankok ennek ellenére sem tettek eleget a kabinet kérésének. A kormány előírása szerint az idén 36 milliárd fonttal kellene az RBS-nek és a Barclaysnek növelnie hitelállományát, áma két bank ehelyett 9,5 milliárd fonttal csökkentette lakossági és vállalati hitelezését.

A Bank of England szerint az ügy hátterében az állhat, hogy a pénzintézetek saját tőkeállományuk további gyarapítására fordítják a rendelkezésre álló pénzt, amelyet többek között a lakosság megnövekedett hiteltörlesztési hajlandósága is növel.