Az ügy előzménye, hogy az INA horvát olajtársaság igazgatósága a nyílt levélben arra kérte a horvát kormányt, hogy állítsa le gázkészleteinek kényszerű értékesítését, mert az nagy veszteséget okoz a cégnek, munkahelyeket sodor veszélybe.

Horvátország februárban az INA gázkereskedelmi érdekeltségétől, a Prirodni Plin vállalattól az állami HEP (Hrvatska elektroprivreda) energiaszolgáltató vállalat feladatkörébe utalta a földgáz belföldi nagykereskedelmének monopóliumát. A lakosságot ellátó gázszolgáltató közüzemi vállalatoknak februártól a HEP értékesíti a földgázt.

Az INA emiatt kénytelen felszabadítani gáztározó kapacitását a HEP számára. Állítása szerint készletei azonnali értékesítése a HEP-nek és két másik horvátországi vállalatnak 350 millió kuna veszteséget okozhat. "A bevételkiesés nagyban befolyásolhatja a tervezett horvátországi beruházásokhoz rendelkezésre álló összegeket, és számos munkahelyet sodorna veszélybe. Ez a kormánynak sem lehet az érdeke" - fogalmaz az INA a közleményben.

A gázkészlet értékesítésének első két fordulója ajánlattétel nélkül zárult annak ellenére is, hogy az árat 25 százalékkal a piaci ár alatt szabták meg. Az INA az ár további csökkenésétől tart. Az olajtársaság az értékesítés leállítása érdekében már minden követ megmozgatott a piacfelügyeletet, a gázpiaci szereplőket és a kormányt is beleértve, egyelőre hiába.

"Miután minden rendelkezésre álló lehetőséget kimerítettünk, most a nyilvánosság előtt kérjük a kormányt, hogy állítsa le a gázkészletek kényszerű értékesítését, engedélyezze ideiglenes gáztározó kapacitások igénybevételét és tegye lehetővé számunkra, hogy reális áron értékesíthessük készleteinket" - írta az INA.

Súlyos vádakat fogalmazott meg a horvát miniszter

Ivan Vrdoljak az INA szerdai nyílt levelére válaszolva kijelentette: a horvátországi tárolókapacitásokat "eljátszották az INA kárára". Az INA vállalata, a Prirodni plin a tárolókapacitás bérlésére kiirt pályázaton nagyon kicsi kapacitást kért és kapott, a kapacitások bérlését magáncégeknek engedte át, köztük a MET Zrt.-nek, amely a Mol tulajdonában van. "Ez felveti az INA-ban egyes személyek felelősségre vonásának kérdését", mondta a miniszter, a szakszervezeteket bíztatva arra: kérdezzenek rá, ki a hibás, hogy az INA elveszítette a tárolókapacitásokat - írta a tportal.hr.

Az INA mint földgázkitermelő cég, a törvény szerint hozzáférhetőségi joggal rendelkezik a gáztározó rendszerhez, de az INA nem nyújtott be kérvényt a tárolókapacitások lefoglalására, és nem vett részt azok elosztásának folyamatában - jegyezte meg a miniszter.

A miniszter visszautasította az INA azon állítását is, hogy a tél végén változtatták meg azon szabályozókat, amelyek alapján az INA és a Prirodni plin többé nem a háztartások gázellátója. Az INA tulajdonában lévő Prirodni plin 2009-ben öt évre kötött szerződést a tározókra, vagyis idén április elsejéig, így a horvát olajipari társaságban tudhatták, hogy meddig rendelkeznek bérelt tárolókapacitással.

Ha öt évre maximális tárolókapacitást béreltek volna, megoldódhatott volna a mostani problémájuk - mondta a miniszter, majd megjegyezte, az INA vezetőségének rossz döntése miatt kérik most a horvát kormányt, hogy törvénytelen eszközökkel mentse meg a céget, miközben a kormány az európai törvényi szabályozás miatt nem gyakorolhat hatást a folyamatokra - reagált a miniszter a nyílt levélben felvetettekre.