Szigorú határidőt szabott Kína a Microsoftnak, az amerikai szoftveripari óriás 20 napot kapott arra, hogy magyarázattal szolgáljon a szoftvereinek kompatibilitásával kapcsolatos kérdésekre, miközben a versenyhatóságok vizsgálódnak nála Kínában. A távol-keleti versenyhatóság a Microsoft üzleti gyakorlatát vizsgálja Kínában, "az inkompatibilitással kapcsolatos problémákat és a Windows-zal és az Office-szal kapcsolatos információk hiányát".

A versenyhatóság hétfőn találkozott a Microsoft egyik képviselőjével, többek között David Chennel, a Microsoft alelnökével, aki a jogi ügyeket intézi Kínában. A cég közleményében kijelentette, hogy "szigorúan betartják a vonatkozó törvényeket és együttműködnek a SAIC vizsgálatával".

Az elmúlt években egy sor iparágban került sor hasonló vizsgálatokra, miután Kína 2008-ban változtatott a versenytörvényeken és a monopóliumok elleni harcot tűzte ki célul. Különösen az olyan autógyártók kerültek célkeresztbe, mint a Mercedes, a Volkswagen, az Audi, vagy a BMW, akiket az árak csökkentésére akart rábírni Kína. Kínában a közelmúltban olyan vállalatok is büntetést kaptak a versenyhatóságtól, mint a Mead Johnson Nutrition, vagy a Danone, de vizsgálat alatt áll a Microsoft mellett a Qualcomm is.

A részvények árfolyamát mindenesetre nem igazán viselték meg az események, a Microsoft árfolyama a 2000-es évek eleje óta nem látott magasságokban jár jelenleg.