Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júniusban 52,8 pontra emelkedett az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI), szemben az adatok szűkebb körén alapuló 52,6 pontos előzetes értékkel és az előző havi, májusi 51,5 ponttal. A növekedés elsősorban Németország és Ausztria kiugró teljesítményének volt köszönhető, ahol 2014 februárja és 2011 májusa óta nem tapasztalt magas szintet ért el a feldolgozóipar teljesítményének a növekedése.

A javuláshoz Olaszország, Spanyolország és Írország is javuló értékekkel járult hozzá, de még a görög mutató is a zsugorodást a növekedéstől elválasztó 50 pontos határ fölé emelkedett. A görög BMI júniusban 50,4 pont lett, ami több, mint két éves csúcs. Júniusban 50 pont alatti értéket csak Franciaország ért el, 48,3 pontot, elsősorban a sztrájkhullám miatt. A német és a francia BMI közötti eltérés emiatt 6,2 pontra, 2014 eleje óta a legnagyobb értékre emelkedett.

A német feldolgozóipari BMI júniusban 54,5 pontra emelkedett a májusi 52,1 pontról. A francia 48,3 pontra csökkent a májusi 48,4 pontról. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

"Az euróövezeti feldolgozóipar az év eleje óta a legjobb teljesítményt nyújtotta júniusban" - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Az adatok alapján a feldolgozóipari vállalatok termelése közel két százalékos éves ütemben növekedett, ami a második negyedévben nagyban hozzájárulhat egy "mérsékelt" GDP-növekedéshez. Bíztatóan növekedtek az új megrendelések és az export is, ami a foglalkoztatás növekedési ütemét is jócskán fellendítette - mutatott rá Chris Williamson, de megjegyezte, hogy a felmérésre a Brexit-referendumot megelőzően került sor, ezért a brit uniós kilépés feldolgozóipari teljesítményre gyakorolt esetleges hatása a későbbi BMI mutatókban jelentkezhet.