Az elektromos áramárak egy időre a negatív tartományba mentek, ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi szereplőknek fizettek az áramfogyasztásért - írja a Portfolio.hu

A német villamosenergia-rendszer továbbra is túl merev még ahhoz, hogy a termelők és a fogyasztók gyorsan tudjanak reagálni a megváltozott árviszonyokra. A gáztüzelésű erőműveket ugyan lekapcsolták, a nukleáris és szénerőművek nem tudnak gyorsan leállni, így ezek a jelentős megújuló energiatermelés mellett is üzemeltek, és egy ideig fizetniük kellett, hogy a megtermelt áramot a hálózatba juttassák. Ezzel szemben az ipari felhasználók pénzt kaptak azért, hogy villamos energiát használtak fel.

Az Agora Energiewende nevű német kutatóműhely jelentése szerint tavaly az országban a megújuló energiák az energiatermelési mixnek átlagban 33 százalékát adták. Az Agora rámutatott, hogy a megújuló energia részaránya Németországban évről évre emelkedik.

Németországban a tervek szerint 2050-re elérik a megújuló energia termelésen belüli 100 százalékos arányát. Dániában pedig a szélerőművek már most több áramot termelnek, mint amennyit az ország felhasznál, a felesleget Németországba, Norvégiába és Svédországba exportálják.