Brigitte Zypries gazdasági miniszter Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írt levelében elismeri ugyan, hogy a kínai vállalatfelvásárlások és az ezekhez kapcsolódó tőkebeáramlás elősegíti a növekedést és a munkahelyteremtést, de hangsúlyozza: látni kell, hogy kínai vállalatok Európában és Németországban egyoldalúan csúcstechnológiát és kulcsiparagákat képviselő vállalatok megszerzésére koncentrálnak.

Ugyanakkor a kínai piac gyakran zárva marad az európai cégek előtt. Az unió tagállamainak is meg kell kapniuk a jogot, hogy egyes esetekben "nem piackonform, különösen államilag irányított vagy szubvencionált stratégiai jellegű vállalatfelvásárlásokat" megvizsgáljanak és szükség esetén megakadályozzanak - írja levelében a német gazdasági miniszter.

Az EU-bizottság egyik szóvivője szerdán hangsúlyozta, hogy Juncker foglalkozik a kérdéssel, és ősszel konkrét javaslatokat terjesztenek elő.

Az Ernst & Young tanácsadó cég felmérése szerint tavaly 68 német céget vásároltak fel kínai vállalatok 12,6 milliárd dollár értékben, ez több, mint a megelőző tíz évben összesen. Jelenleg a berlini gazdasági minisztériumnak arra van joga, hogy megvizsgálhasson egy ügyletet, amennyiben egy unión kívüli vállalat a szavazatra jogosító részvények vagy üzletrész legalább 25 százalékát akarja megszerezni. Berlin szerint a vétójog egységes uniós szabályozására van szükség.

Gazdasági szervezetek és egyes uniós tagállamok ellenzik ezt, mert attól tartanak, hogy elriasztja a befektetőket.