A Krím félszigeten két héten belül egyetlen ukrán bank sem fogja képviseltetni magát - tudta meg az Itar-Tass orosz hírügynökség Rusztam Temirgalijevtől, a helyi kormány miniszterelnök-helyettesétől. A nagy fiókhálózatok közül már csak négy működik, de ezeket is bezárják a következő hetekben. Ezzel egyidejűleg a helyi vezetés aktívan támogatja az orosz bankok betelepülését. Ennek jegyében már az orosz banktörvények vannak érvényben a frissen Oroszországhoz csatolt félszigeten.

Eddig 88 orosz bankfiók nyílt meg a Krímben, ami a következő egy hétben ezt 134rre nő - tette hozzá Temirgalijev. A legnagyobb tempóban egy alig ismert orosz bank, az Orosz Nemzeti Kereskedelmi Bank (RNCB) terjeszkedik, gyors ütemben nyeli le a távozó pénzintézetek hátrahagyott fiókjait, amihez erős helyi hátszelet kapott, azaz krími tulajdonba került. A RIA Ratings minősítő intézet szerint 1,95 milliárd rubel (56 millió dollár) mérlegfőösszegével az orosz bankok rangsorában a 609. helyen álló pénzintézet április 4-én adott ki közleményt arról, hogy immáron 100 százalékban az RNCB Holding tulajdonában van.

Szicsász

Ez a vállalkozás a krími kormány kezében van - ismerte el Termirgalijev. Az RNCB ezt megelőzően a Bank of Moscow-é volt, amely Oroszország második legnagyobb bankcsoportjához, az állami többségi tulajdonban lévő VTB-hez tartozik. Az RNCB nem válaszolt a krími bankrendszer átalakulásáról tudósító Moscow Times megkeresésére.

Az RNCB több mint 50 fiókot fog nyitni a félszigeten - mondta el Temirgalijev -, átveszi egyebek mellett a Raiffeisen Bank Aval ottani hálózatát. Mindez sajátos fénybe helyezi az osztrák bankcsoport ottani jelmondatát, miszerint "Hiszünk Ukrajnában". A Raiffeisen tíz napja jelentette be, hogy bezárja 32 krími fiókját, amit a bank illetékesei geopolitikai és jogi indokokkal magyaráztak a Reutersnek. Az RNCB tervezi az ukrán PrivatBank 337 fiókjának felvásárlását is és a terjeszkedés meggyorsítása érdekében ingyenessé tette a krími cégeknek az átutalásokat.

A nagy kivonulás hátterében lényegében az alapvető jogszabályok megváltozása áll: az orosz pénzintézeti törvény bevezetése miatt a Krímben tevékenykedő bankoknak be kellene jelentkezniük a moszkvai jegybanknál. Ez önmagában nem példa nélküli követelmény a világon, ám Oroszországban a híres "szicsász" (szó szerint: azonnal, értsd: majd egyszer) ügyintézési stílusban bonyolítják le a bejegyzést, így hónapokig tarthat az adminisztráció, miközben a kérelmező nem folytathatja tevékenységét. Ez éppen elég idő lenne arra, hogy az újonnan Oroszországhoz csatolt Krímből orosz versenytársaik kiszorítsák őket, amit felesleges kockáztatni.