A miniszter a sajtónak azt mondta, ez az üzenet nem jó, majd kiemelte, hogy nem hisz többet azoknak, akik egyszer már eladták az országot.
Vrdoljak reflektált a HDZ bírálatára, miszerint az INA igazgatóbizottságának horvát tagjai nem képviselték eléggé a horvát érdekeket. Emlékeztetett, hogy az igazgatóbizottság tagjait a HDZ nevezte ki, ez a kormány csak megtartotta őket.

"Az, hogy a HDZ a Mollal hogyan védte a horvát érdekeket, már ismert a horvát közvélemény számára: egyik kezünk a szívünkön a másik a zsebünkben" - fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a HDZ korrupció által juttatta a Mol kezére az INA-t, amely szerinte a bíróságon is bebizonyosodott.

Újságírói kérdésre, hogy a kormány akarta-e, hogy az igazgatóbizottság horvát tagjait négy évre nevezzék ki, Vrdoljak azt válaszolta, a kormány szuggerálta, habár nem volt feltétel, de illett volna elfogadnia a felügyelőbizottságnak. Hangsúlyozta: a Mol nem hallgatott partnerére, a második legnagyobb részvényesre. A miniszter a sajtónak azt mondta, a felügyelőbizottság döntését nem veszi sértésnek, inkább komolytalannak tartja, mert a döntés nem jó a vállalat számára, továbbá nem is egy szokásos üzleti gyakorlatról van szó.

A Mol a HINA horvát hírügynökségnek küldött közleményében fejtette ki álláspontját a döntésről, amelyben az áll, hogy az INA fő részvényesei között jelenleg is tartó tárgyalások és a két választottbírósági eljárás mellett a Mol úgy véli, hogy az igazgatóság tagjainak egy évre történő megválasztása megfelel az INA érdekeinek.

A közleményben kifejtik, hogy ez a döntés garantálja a szükséges rugalmasságot a felügyelőbizottság számára egy új megállapodást, illetve a lezárult választottbírósági eljárást követő időszakra.

"A Mol bízik abban, hogy a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások sikeresek lesznek az Egyesült Államok külügyminisztériuma által javasolt közvetítő segítségével és a döntés nem zárja ki az igazgatóság tagjainak újraválasztását 2016-ban egy újabb terminusra" - állt végezetül a közleményben.

Az INA horvát olajipari vállalat kedden megtartott felügyelőbizottsági ülésén újra Áldott Zoltánt nevezte ki a vállalat igazgatóságának élére, továbbá Nika Dalicsot, Horváth Gábort, Davor Mayert és Ratatics Pétert az igazgatóság tagjainak. A kinevezések egy évre szólnak. A kilenctagú felügyelőbizottság hét tagja - köztük öt Mol által, és két horvát kormány által delegált tag - egyhangúlag hozta meg döntését, az ülésen ketten nem vettek részt: Mladen Prostenik, aki Vrdoljak pártjához, a Horvát Néppárthoz (HNS) kötődik, és Maja Rilovic, a szakszervezet küldöttje. Ők ketten még a szavazás előtt elhagyták az ülést.