Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A négy legnagyobb lengyel energetikai cég együtt nyújtott be kérelmet egy új vállalkozás alapítására, amely gépkocsikat fog gyártani - derült ki a lengyel verseny- és fogyasztóvédelmi hatóság (UOKiK) közleményéből. A kérelem szerint az új vállalkozás neve ElectroMobilityPoland lesz.

A társaságot a PGE, a Tauron, az Enea és az Energia hozza létre. Mindegyik állami ellenőrzés alatt áll, és az új társaságban mindegyiknek 25 százalékos része lesz. Az UOKiK-hoz azért kellett kérelemmel fordulniuk, mert a lengyel törvények szerint, ha egy társaság előző évi forgalma meghaladta az 50 millió eurót, és céget akar alapítani, be kell jelentenie ennek a hivatalnak.

Az első cél, hogy elkészítsék a villanyautó prototípusát, ezt követheti a járművek tömeges gyártására. A közös gyár természetesen az utóbbinak biztosít majd helyet.

A kezdeményezők úgy gondolják, hogy a társaság tevékenysége ösztönözni fogja az elektromos autók lengyelországi piacának fejlődését, valamint javítja a lengyel vállalkozók versenyképességét az uniós és a világpiacon. Ugyanakkor a vállalatalapítási kérelemben egy szó sem esik a fejlesztés és a gyártás költségeiről. Az ötletet támogatásáról biztosította az Energetikai Minisztérium.