Amerikai és európai privát-tőkealapok egyaránt megkezdték az előkészületeket, hogy megszerezzék az SABMiller közép- és kelet-európai sörmárkáit, néhányan közülük szövetséget is kötnének, hogy vásárolni tudjanak a mintegy 7 milliárd értékű portfólióból - írja iparági forrásokra hivatkozva a Reuters.

A SABMiller cseh, lengyel, magyar és román leányvállalati azért kerültek eladósorban, mivel az Anheuser-Busch InBev a SABMiller cég teljes felvásárlására készül. A két nagy cég együttes piaci részesdése azonban számos helyen olyan magas, hogy a vásárló vállalta, a SABMiller teljes európai üzletét értékesíti, hogy megszerezhesse a tranzakcióhoz szükséges versenyhatósági engedélyeket.

Az eladási folyamat a Lazard nevű tanácsadó cég vezetésével várhatóan szeptember végén kezdődik. Ugyanakkor a hírügynökségnek nyilatkozó iparági források szerint az AB InBev először a SABMiller felvásárlását szeretné lezárni, s csak utána kezdené el a különböző márkák eladását. Ugyanezen források szerint az AB InBev szeretné elkerülni a termékportfólió felaprózását, s ezért elsősorban az összes márkára megtett ajánlatokat fogja előnyben részesíteni.

A Reuters szerint most az egyik esélyes befutónak az Advent európai privát tőkealap tűnik, amely már több hónapja dolgozik az ajánlat megtételén. Az Advent, amelynek legutóbb márciusban sikerült 13 milliárd dollárnyi friss tőkét begyűjtenie, valószínűleg megfelelő pénzügyi erővel is rendelkezik ahhoz, hogy egyedül is képes legyen versenyképes ajánlatot tenni. Az Adventnek egyébként már korábban is voltak söripari befektetései, például Romániában.

A többi kockázati tőkealapnak a megfigyelők szerint valamilyen konzorciumba tömörülve lennének esélyesek az ajánlattételre.

Csúcson a részvények

A SABMiller részvényeinek árfolyama eközben fontban számolva új csúcsra futott a londoni tőzsdén. Ennek oka, hogy több befektető is arra számít, az AB InBev emelni fogja ajánlata árfolyamát, az ugyanis fontban most kevésbé kedvező az angol deviza értékvesztése miatt, mint a nagyrészvényeseknek kínált készpénz-részvénycsere konstrukció.

A priváttőke-társaságok számára a kelet-európai sörpiac azért lehet vonzó, mert az alkoholfogyasztás ezekben az országokban viszonylag magas, s a sörfogyasztásban még mindig emelkedést várnak a szakértők. A Pilsner Urquell részesdése a cseh sörpiacon, ahol az egy főre jutó sörfogyasztás a világon a legmagasabb, 40 százalékos. A termékportfólióban szerepel még a magyar piacon jelentős pozíciókkal bíró Dreher, a lengyel piacon a Tyskie és a Lech, Romániában az Ursus, Szlovákiában a Topvar.

Kisebbek is érdeklődnek

Az előzetesen 5 és 7 milliárd euró közötti értékűre becsült termékpaletta iránt kisebb befektetési cégek is érdeklődnek a Reuters szerint, mint például a Mid Europa Partners, de a cseh R2G nevű cég is részt vehet egy ajánlattevő konzorciumban. Az egyedül elegendő vásárlóerővel nem rendelkező érdeklődők eközben felvették a kapcsolatot nagyobb nyugati befektetőkkel is, hogy együttesen tegyenek ajánlatot.

Egészen messziről, Japánból is érkezhet vevő a márkákra. Az Asahi Group februárban sikeresen vitte el privát tőketársaságok elől a Peroni és Grolsch márkákat, s ha ezek átvételét időben lezárná, akkor szintén megjelenhet az ajánlattevők között.