A legnagyobb kínai online kiskereskedelmi vállalat, az Alibaba aukciós platformján, a Taobaón, amelyet időnként kínai eBay néven is szoktak emlegetni, hétfőn kezdték el árulni a két darab Boeing 747-est. A repülők egy 2013-ban csődbe ment szállítási vállalat, a Jade Cargo International tulajdonában álltak.

A gépek kikiáltási ára 125-235 millió jüan (20 millió dollár) volt.

A vevő az SF Express kínai csomagküldő vállalat egyik leányvállalata, a légi áruszállítással foglalkozó SF Airlines, amely több mint 320 millió jüant (41 millió eurót) fizetett a két gépért. Egy harmadik Boeing 747-est is megpróbáltak értékesíteni, de törölték az árverést, mert csak egy vevő érdeklődött iránta - közölte az illetékes sencseni bíróság.

A csődbe ment vállalat repülőgépeit 2015 októbere óta már hat alkalommal próbálták "hagyományos" hatósági árverésen értékesíteni, de nem találtak rájuk vevőt.

A 2012-ben létrehozott Taobao bonyolítja le a kínai interneten egymással kereskedő magánszemélyek közötti forgalom 90 százalékát.

A Taobao aukciós portál hatósági árverési szolgáltatására már szinte minden kínai bíróság regisztrálta magát. Az első ilyen árverésen egy ingatlan használati jogát értékesítették 2,6 milliárd jüanért, ami egyúttal bevételi rekordot is hozott a hatósági árverések történetében Kínában.