Az Egyesült Államokban dolláros boltoknak hívják a csak filléres árukat kínáló üzletláncokat, amelyek szerepe szépen bővült a kiskereskedelemben az elmúlt években. Az egyik hálózat, a Dollar Tree nemrégiben jelentette be, hogy 8,5 milliárd dollárt ad egyik versenytársáért, a Family Dollar Storesért.

Ez is igazolja, hogy a korábban lenézet próbálkozásból mára komoly üzletté vált a filléres boltok üzemeltetése - írja a MarketWatch. Ezek a cégek évek óta kemény harcot vívnak az ismert nagy hipermarketláncokkal, közük a legnagyobbal, a Wal-Marttal, így a vásárló sokszor nehezen igazodik el abban, hol is érdemesebb vásárolnia.

Merev szabályok

Egydolláros boltban soha nem veszek mást, mint üdvözlőlapot, filmnézéshez való rágcsálnivalót, családi összejövetelek kellékeit és évszakokhoz illő lakásdíszítő elemeket - fejtegeti egy vásárlási tanácsokat adó internetes blog szerzője. Ha elektromos eszközöket, hosszabbítókat, dugaszokat vásárolunk, mindig ellenőrizzük, hogy rajtuk van-e a tanúsítás, amely igazolja, hogy megfelelnek a nemzetközi szabványoknak.

Készüljünk fel arra, hogy a szuperolcsón vett elemben nincs annyi szufla, mint a teljes árúban. És persze azon se lepődjünk meg, hogy az ilyen boltok nem tartanak raktárkészleteket a legismertebb márkák termékeiből. A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint van néhány olyan árucikk, amelyet nem célszerű 100 forintos boltban venni.

Fürdőszoba-törülköző

Kerüljék a fürdés után használatos, nagy törülközők vásárlását a filléres boltokban - mondja Brent Shelton egy jó vásárlási ajánlatokra vadászó site szakértője. Az ott kapható törülközők gyorsan kifakulnak, összemennek és hullámossá válnak. Ugyancsak érdemes kihagyni a nagy áruházláncok leértékeléseit. Érdemes várni januárig, amikor a jó minőségű termékeket kínáló boltok akciózzák raktárkészletüket.

Gyermekjátékok

Sajátos módon a filléres boltokban kapható játékokkal nem elsősorban az a gond, hogy esetleg nem biztonságosak, bár erre is oda kell figyelni. Az esetek többségében olyan termékeket kaphatunk, amelyek egy évvel korábban még az ismert játékboltok polcain voltak - mondja Christopher Byrnie egy játékokkal foglalkozó internetes portál egyik vezetője.

Előfordulhat, hogy az állásban romlik a minőségük: a vízipisztolyok például erőtlenné válhatnak, ami élvezhetetlenné teszi használatukat. A szakértő ezért azt ajánlja, hogy ilyen helyen csak kisebb játékokat vegyünk, amelyek például jók gyors megunásra kárhoztatott szüli napi ajándéknak.

Tusfürdő, hajápoló

Ezek látszólag olyan termékek, amelyeket kifejezetten érdemes filléres boltban venni. A helyzet azonban az, hogy kínálatuk csak néhány kevéssé ismert márkára korlátozódik. Ráadásul ugyanazok a termékek sokszor a nagyáruházakban olcsóbban megkaphatók. Érdemesebb az utóbbiakban vásárolni a tusfürdőket, a hajápolókat és az ezekhez hasonló háztartási fogyóeszközöket, mert kisebb-nagyobb csomagokban biztosan olcsóbban elérhetők.

Élelmiszerek és italok

Ezekkel kapcsolatban hasonló dilemma elé kerülünk, mint az előbbiek esetén: egyenként olcsóbbak a szuperdiszkontokban, csomagolva azonban a nagyáruházakban juthatunk hozzájuk kevesebbért. Emellett a kisboltok jellemzően fagyasztott vagy konzerv termékeket árulnak, sokszor nagyon ismeretlen, no name márkák áruit.

Iskolai felszerelések

A filléres boltok sok jó ajánlattal szoktak előállni az iskolakezdésre. A gyerekek életében fogyóeszköznek számító tornafelszereléseiket, hátizsákjaikat érdemes megnézni. Ha azonban több csemetének kell vásárolni sok mindent egyszerre, akkor ismét csak a hipermarketek választása lehet a megtakarítást hozó döntés.