A világ gyógyszeripari vállalatainak a következő öt évben kétmilliárd dollárt kellene összedobniuk olyan alapkutatásokra, amelyek segítségével új antibiotikumok fejleszthetők ki. Cserébe az egészségügyi szolgáltatóknak garantálniuk kellene, hogy átveszik az ennek köszönhetően megszülető az új szereket, amelyek szó szerint életfontosságúak, miután a jelenlegi antibiotikumok elvesztik hatásosságukat - idézi az ezzel kapcsolatos jelentés tanulságait a BBC.

A gyógyszerekkel szemben rezisztens kórokozók megjelenése egyes szakértők szerint szabályos armageddonnal fenyeget, miután megfelelő antibiotikumok nélkül a legegyszerűbb műtéteket sem lehet elvégezni. Ezért állították fel azt a biztosságot, amely a katasztrófa megelőzésének lehetőségeit vizsgálta, és ennek alapján elkészítette jelentését.

A testületet Jim O'Neill, a Goldman Sachs közgazdásza vezette. Ő találta ki a legnagyobb feltörekvő országokat (Brazília, Oroszország, India és Kína) rövidítő BRIC betűszót. A jelenlegi antibiotikumok elsősorban a túlzott használat miatt válnak egyre inkább hatástalanná, az elmúlt időszakban egyre több baktérium  vált velük szemben rezisztenssé.

Piaci alapon nem megy

Miután az új szerek kifejlesztése drága, a gyógyszercégek visszafogták ez irányú fejlesztéseiket. Ez az a helyzet, amelynek katasztrofális következményei lehetnek. O'Neil - a brit kormány támogatását is élvező - kutatásaik alapján nemrégiben egy interjújában arról beszélt, hogy a gyógyszereknek ellenálló kórokozók miatt tízmillió ember vesztheti életét 2050-ig, ami 100 ezer milliárd dolláros gazdasági kárt okozna a kieső munkaerő miatt. Ha semmi sem változik, akkor egy idő után az alapfokú betegségeket sem lehet majd gyógyítani, a legegyszerűbb műtéteket sem lehet majd elvégezni, mert nem lesznek a fertőzések elkerülését biztosító, hatásos antibiotikumok.

A kétmilliárdos alap forrásait olyan kis cégeknek, egyetemi kutatócsoportoknak kellene odaadni, amelyek új gyógyszerekkel és diagnosztikai megoldásokkal kapcsolatos alapkutatásokat végeznek. Az egyik lehetséges kutatási terület az úgynevezett rezisztenciamegtörő kiegészítők kifejlesztése. Ezek segítségével javítani lehetne a jelenlegi antibiotikumok hatékonyságát, mégpedig jóval olcsóbban, mint amennyibe az új gyógyszerek kifejlesztése kerül.

A saját érdekükben

O'Neill és csapata szerint az iparág nagyjainak ezúttal félre kell tenniük a profitszempontokat - be kell vállalniuk a kétmilliárdos forrás összedobását -, mégpedig a saját jól felfogott érdekükben. A volt bankszakember a BBC-nek nyilatkozva párhuzamot vont a 2008-2009-es pénzügyi válság és a gyógyszeripart fenyegető katasztrófa között. Ahogy az előbbiért a bankárokat tették felelőssé az emberek, úgy az esetleges antibiotikum-válságért a nagy gyógyszercégeket és vezetőiket vehetik elő.

A statisztikai adatok szerint az antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váló bacilusok miatt évente 30 ezer ember veszti életét Európában. Eközben - az említett gazdaságossági megfontolások miatt - a legtöbb nagy cég kiszállt ezeknek a szereknek a kutatásából. A bizottság megállapította, hogy a gyógyszergyártók sokszor évekig visszatartják az új antibiotikumokat, hogy megőrizzék hatásosságukat. Ezzel azonban lerövidül az az idő, amely alatt gyártásuk szabadalmi védettség alatt áll, azaz nagy bevételt hoz a fejlesztőnek. Később a generikus változatok megjelenése letöri az árukat.

Valamit valamiért

O'Neill és társai úgy kerülnék meg ezt az akadályt, hogy jelentős előleget fizetnének a bizonyítottan hatásos új gyógyszerek kifejlesztőinek. Ezzel pótolnák a befektetések megtérüléséhez szükséges bevételeket. A bizottság úgy véli, hogy ha megfogadják javaslataikat, akkor egy évtized alatt 15 új antibiotikum jelenhet meg a piacon. Ezek közül legkevesebb négy áttörést hozhat azzal, hogy a legveszélyesebb baktériumokkal szemben kínálna védettséget.

Számításaik szerint az új szerek garantált átvétele tíz év alatt 16-37 milliárd dollárjukba kerülhet az egészségügyi szolgáltatóknak, de ez elfogadható költség annak tükrében, hogy az új szerek nélkül a legegyszerűbb fertőzések ellen sem védekezhetnének, a legalapvetőbb beavatkozásokat sem tudnák elvégezni.