A Microsoft elássa a Nokia márkanevet: új mobiltelefonjain már saját, jól ismert logója lesz látható - jelentette a BBC az amerikai vállalat franciaországi Facebook-oldaára hivatkozva. Az új Nokia Lumia okos telefonok már Microsoft Lumia néven kerülnek a boltok polcára, így a jól ismert finn márka csak a távközlési berendezések és bizonyos szolgáltatások piacán él tovább.

A Microsoft áprilisban vette meg a Nokia mobiltelefon-üzletágát 7,2 milliárd dollárért. A vállalat ezzel berendezésgyártó divíziójára zsugorodott, amely egyébként éppen csütörtökön adott hírt arról, hogy a piaci várakozásoknál jobb eredményt ért el a harmadik negyedévben. Az üzemi profitráta 13,5 százalék lett, az április-júniusi 11 százalék után. A Reutesnek nyilatkozó elemzők 9,9 százalékot jósoltak a júliustól szeptemberig tartó három hónapra.

Érzéketlen búcsú

Az elmúlt fél évben a Microsoft fokozatosan távolodott a Nokia múltjától. Ezzel igen gyorsan megszegte a felvásárláskor tett ígéretét, amely szerint tíz évig megtartotta volna a Nokia márkanevet mobiltermékein. Az amerikai vállalat júliusban jelentős átalakítást jelentett be. Ennek részeként elbocsátják a cég 18 ezer alkalmazottját. Közülük 12,5 ezren azok közül kerülnek ki, akiket a Nokia-divízió felvásárlásával tavasszal vettek át a finn cégtől.

A Microsoft úgy láthatja, hogy egyszerűsítenie kell okos telefonjai márkamegjelöléseit - derül ki a PCWorld kommentárjából. A Nokia csak az egyik áldozata ennek a folyamatnak. A cég feladta a Windows Phone elnevezést is - ehelyett egyszerűen a Windowst használja. Érvként szolgálhatott a Nokia likvidálása mellett az is, hogy ez alatt a márkanév alatt a Microsofttól függetlenül több vállalkozás is működik.