Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő szerint Magyarországon a kedvező makrofolyamatok mellett a bankokra kirótt adóterhek enyhítése is jót tesz a bankrendszer működési környezetének, a devizaalapú hitelek átváltása pedig csökkentette a devizaárfolyam-ingadozásokból a háztartásokra háruló kockázatokat. Ugyanez a tényező fokozatosan felszabadíthatja az e kockázatokra korábban félretett elővigyázatossági megtakarításokat is - jósolták a Standard & Poor's elemzői.

A cég szerint a növekvő magyarországi foglalkoztatottság és a bérek növekedése élénkítheti az eddig lefojtott lakossági hitelkeresletet is. Ezt valószínűleg követi majd a vállalati szektor hitelkeresletének élénkítheti is a következő négy évben, de sokkal lassabb ütemben.

A hitelkínálati oldalon a hazai bankrendszer nem teljesítő kinnlevőségeinek felvásárlására szakosodott rossz bank létrehozása erősítheti a bankok hitelezési hajlandóságát és kapacitását. Kedvezően hatnak a kihelyezési aktivitásra az élénkítő célú jegybanki programok is.

Emellett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) tavaly aláírt memorandum alapján az S&P azzal számol, hogy a magyar kormány mérsékli a bankokra nehezedő adóterhet a 2016-2019-es időszakban, és nem érvényesít semmilyen újabb "büntető intézkedést".

E tényezők kedvező hatással lesznek a magyar bankrendszer jövedelmezőségére és finanszírozására, beleértve a külföldi befektetők által a magyarországi bankérdekeltségeknek nyújtott tőkejuttatásokat.

A hitelminősítő jelenleg a 4-es és a 8-as szint közötti sávban tartja nyilván a közép- és kelet-európai bankrendszerek országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA). (A mutató a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.)

A térségben a legjobb besorolás a cseh bankrendszeré, 4-es BICRA-osztályzattal. A magyar és a horvát bankrendszer osztályzata 8-as.