Eszerint tavaly az Erste csoport minden idők legjobb eredményét érte el; a bankcsoport nettó nyeresége 1,26 milliárd euró (mintegy 380 milliárd forint) lett a kockázati költségek csökkenése nyomán.

A bankcsoport jó eredményét az eszközminőség olyan mértékű javulása idézte elő, amelynek hatására öt százalék alá esett a nem teljesítő hitelek aránya. A hitelállomány bővült, a nettó kihelyezések összege közel ötmilliárd eurót (mintegy 1500 milliárd forintot) ért el a múlt évben. Az ügyfélbetétek összege - ideértve a lakossági és a vállalati üzletágat egyaránt - tízmilliárd eurót (mintegy háromezer milliárd forintot) meghaladó mértékben emelkedett - fogalmazott Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

A magyarországi Erste Banknak 2016 a pozitív eredményfordulat éve volt. A várakozásoknál is nagyobb profitot ráadásul a bank úgy tudta elérni, hogy közben több területen is ugrásszerűen fejlődött - mondta Jelasity Radován, Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A bank ugyanis kétszer annyi személyi kölcsönt folyósított, mint előző évben, a jelzálog-hitelezésben pedig 60 százalékkal nőtt a teljesítménye. Látványos volt a bővülés a vállalati szektorban is, a kkv-hitelállomány 20 százalékkal bővült, ami többszörösen meghaladja a piaci átlagot. Eközben jelentős portfólió-tisztítást hajtott végre, aminek eredményeként a nem teljesítő hitelek részaránya már egy számjegyű, ami a legalacsonyabb érték a hazai nagybankok között.

A 2017-es esztendő a további lendületes növekedés éve lesz az Erste Bank Hungary-nél, amely már csaknem egymillió ügyfelet szolgál ki. A citibankos ügyfelek átvételével az Erste vált Magyarország legnagyobb hitelkártya-kibocsátó bankjává.

A lakossági területen további növekedést várunk a személyi kölcsönök és hitelkártyák területén. A vállalati hitelezésben szinte minden részpiacon növekedésre számítunk, és piacot meghaladó ütemben szeretnénk bővülni - mondta Jelasity Radován.