A gazdaság - főleg az építőipar és bányaszektor szempontjából - kiemelt fontosságúnak számító nehézgép-gyártó a harmadik negyedévben 1,14 milliárd dolláros, azaz részvényenként 1,71 dolláros nyereségről jelentett. Ez 44 százalékos javulás éves összehasonlításban, valamint meghaladja az 1,54 dolláros papíronkénti profitot prognosztizáló konszenzust.

Az árbevétel soron is jelentős, 41 százalékos javulást ért el a társaság, amely összesen 15,7 milliárd dollárért értékesített gépeket.

A menedzsment az év egészére 6,75 dolláros részvényenkénti nyereséget vár, míg az árbevétel terén a korábban megadott 56-58 milliárdos sáv felső széle lehet a reális. A 2012-es árbevételi terveket illetően 10-20 százalékos növekedésre számít a vezetőség.

Utóbbit szolgálhatja majd a Bucyrus International júliusban bejelentett akvizíciója is, a felvásárolt társaság által többek közt bányászati fúrógépekkel és a tárnák aládúcolását szolgáló támszerkezetekkel bővült a társaság termékpalettája. A Caterpillar így elsősorban a feltörekvő országok fokozódó ipari fémszükségletét próbálja meglovagolni.

Az eredményekre pozitívan reagált a piac is, a társaság részvényei közel 5 százalékkal drágultak magyar idő szerint három órakor.