Az OMV november 6-án teszi közzé a harmadik negyedévre vonatkozó részletes eredmény beszámolóját, ezt megelőzően azonban a szokásokhoz híven ismertettek néhány adatot. A ma reggel megjelent beszámoló összességében pozitív képet fest az idei harmadik negyedévről.

Az idei harmadik negyedévben az OMV növelni tudta kitermelését, a korábbi negyedévhez képest 5, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest 13 százalékkal. Az emelkedő kitermelési volumen elsősorban a helyreálló líbiai kitermelésnek, valamint a közelmúltban megvalósított északi-tengeri felvásárlás növekvő hozzájárulásának volt köszönhető.

A növekvő volumenek kedvező hatását az olajár jelentős esése csak tompítani tudta, negyedéves átlagban a Brent a korábbi negyedévhez képest 7, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest pedig 8 százalékkal volt alacsonyabb.

A kutatási költségek a korábbi negyedévhez képest mintegy 140 millió euróval csökkentek, ami pozitívan hatott az üzletág eredményére, ahogy a devizaárfolyamok változása is (a dollár erősödött az euróval szemben).

A beszámoló kiemeli, hogy Romániában véget ért a finomítói modernizációs program, aminek hatására a Petrobrazi üzem profitabilitása hordónként mintegy 5 dollárral javult. Mindez egyenértékű azzal, hogy az OMV indikatív finomítói marginja csoportszinten mintegy 1 dollár/hordóval nő.

Az irányadó finomítói marginok a negyedévben számottevően javultak, mind a korábbi negyedévhez, mind a bázisidőszakhoz képest, az OMV indikatív marginjának növekedésében a kedvezőbbé váló iparági környezet mellett a fentebb említett tényezők is szerepet játszottak.

A finomítók kapacitás kihasználtsága is javult, 95 százalékra, azt követően, hogy a második negyedévben megvoltak a tervezett leállások a Petrobrazi és a Schwechat finomítóknál. Az olajár csökkenése a negyedévben negatív készlet átértékelődési hatást okozott. A petrolkémiai tevékenység eredménye ugyancsak javult, főként az etilén és propilén árrések javulása miatt. A kiskereskedelem eredményei is nőttek, itt az előre várt szezonális hatások miatt javultak a marginok és nőtt az eladás.

Ebben a szegmensben a vállalat továbbra is komoly kihívásokkal néz szembe. A negyedévben a teljes gázértékesítési és kereskedési volumen jelentősen nőtt, elsősorban az utóbbi miatt. A kereskedési tevékenység javuló eredményeiben nagy szerepet játszott a hosszú távú beszállítói szerződések újratárgyalása a Gazprommal és a Statoillal. A gázelosztás és az áramtermelés is javuló eredményt ért el a negyedévben.

Az equity-módszer szerint konszolidált Borealis csoportszintű eredményekhez való hozzájárulása nőtt a negyedévben a korábbi negyedévhez képest. Az egyszeri tételek összességében mintegy 20 millió euróval rontották az üzemi teljesítményt. A csoportszintű adókulcs várhatóan emelkedett a negyedévben, főként a növekvő líbiai kihozatal következtében.