Az Egyesült Arab Emírségek nemzeti légitársasága, az Etihad Aiways már egy hét múlva aláírhatja a szerződést a szerb kormánnyal a JAT Airways 49 százalékos tulajdonrészének felvásárlásáról - tudta meg a belgrádi Politika napilap. A adásvételi ceremóniát a szerb fővárosban tartják. A lap kormányzati körökből származó hírforrásai szerint az eladó a vevő összes kérését teljesítette, mivel a JAT sanyarú állapota miatt nem volt abban a helyzetben, hogy alkudozzon.

A megállapodást követően az Etihad feléleszti a JAT tíz Airbus A319s repülőgépre szóló megállapodását, mivel azt akarja, hogy ezek a gépek már télen a szerb cég rendelkezésére álljanak. Ezzel egyidejűleg nyugdíjazzak a légitársaság elöregedett Boeing 737-eseit. További gépvásárlásokat jövő nyárra terveznek, akkor a kanadai Bombardiertől érkezhetnek regionális használatra szánt repülőgépek. A JAT nevet, amelyet a szerb vállalat még a volt Jugoszláviától örökölt, várhatóan megváltoztatják.

Irány a csillagos ég

Az Etihad versenyképes régiós légitársaságot akar csinálni a JAT-ból - állítja az EX-YU Aviation News. Már a télen számos új járatot indítanak a volt Jugoszlávia, a balkáni régió, Kelet-Európa, a Közel-Kelet és Észak-Afrika városaiba. Sűrítik a nyugat-európai útvonalakon közlekedő gépeket. Az Etihad emellett javítani akarja a kiszolgálás színvonalát. A cég a lap információi szerint jó tapasztalatokat szerzett a nemrégen indított Abu Dzabi-Belgrád-Abu Dzabi járatokkal és erős az érdeklődés a JAT hasonló útvonalra tervezett gépei iránt is.

A szerb légitársaság nemrégiben kötött kölcsönös jegyárusítási megállapodást (codesharing) az Etihad részleges tulajdonában lévő Air Berlinnel az USA-ba induló járataikkal kapcsolatban. Az arab vállalat a JAT felvásárlásáról szóló szerződés ünnepélyes aláírása után ismerteti részletesen terveit.