A Brent spot kőolaj ára a héten 28-31 dollár között változott, heti átlagban közel hat dollárral, 17 százalékkal csökkent az ár, amelynek eredményeképpen 2008-as rekord dőlt meg. A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon 7-8, a másik két piacon 8,1-9,5 forint körüli csökkenést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a mediterrán piacon 8-9, a másik két piacon 9-11 forint közötti áresés mutatható ki - olvasható a GKI elemzésében.

Január 15-én, pénteken a benzin ára 5, a gázolaj ára 4 forinttal lett olcsóbb. Ezt a döntést is figyelembe véve hétfőn, várhatóan, a benzinnél 2-4, a dízelnél még kb. 2-5 forintnyi csökkenés elképzelhető a múlt heti árakhoz viszonyított változásokba. A benzin ára 315-320 forint közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 300-304 forint közötti szinten változhat.

A benzin ára 1,5 a gázolaj ára 11 százalékkal csökkent éves bázison. Az árváltozások és az időszaki átlagos keresetek változása miatt változatlan mennyiségű benzint és 12 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Olajpiaci túlkínálat és Kína áll az alacsony árak mögött

A heti olajpiaci fejleményeket az olajpiaci túlkínálattal és a kínai gazdasági növekedés jelentős lassulásával magyarázzák, azonban az is sokat számít, hogy bejelentették az Iránnal szembeni nemzetközi szankciók feloldását, s ezzel az iráni olajexport óriási lendületet vehet. Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten már csak eggyel csökkent, ez azonban nem jelenti azt, hogy megáll a fúrások számának csökkenése, erre figyelmeztettek amerikai kőolajpiaci elemzők.