Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bank of England jelenlegi kormányzója, Sir Mervyn King júniusban távozik tisztségéből, miután lejár megbízatása.

A 47 éves Carney jelenleg a kanadai jegybank vezetője, ám ottani mandátuma tavasszal szintén lejár, és június végétől átveszi a Bank of England irányítását.

Az új kormányzó személyét londoni elemzők meglepetéssel fogadták, mert Carney a nyár végén, a BBC-nek nyilatkozva gyakorlatilag kizárta, hogy indulna a tisztségért.

Mindemellett komoly meglepetést keltett az is, hogy külföldi jelöltre esett a brit kormány választása. Mark Carney kanadai állampolgár, ám mivel Kanada egyike azoknak a nemzetközösségi tagállamoknak, amelyek a brit uralkodót ismerik el államfőjüknek, a Bank of England majdani kormányzója hivatalosan brit alattvalónak számít. Osborne ugyanakkor a londoni parlament alsóházának képviselői előtt tett hétfői nyilatkozatában közölte, hogy Carney kérelmezni fogja a brit állampolgárságot.

Egyszerűen a legjobb?

Carney személyében a világ egyik legtekintélyesebb és legelismertebb jegybanki vezetője kerül a Bank of England élére. A globális pénzügyi elemzői közösség jórészt Mark Carney szakavatott pénzügy-politikai irányításának tudja be, hogy a kanadai bankrendszer - sok már fejlett ipari gazdaság, köztük Nagy-Britannia bankrendszerétől eltérően - a pénzügyi válság mélypontján sem szorult állami tőkejuttatásra, és a kanadai gazdaság is viszonylag jó állapotban vészelte át a külső sokkokat.

A brit pénzügyminiszter sem takarékoskodott a felsőfokú jelzőkkel, amikor hétfőn a parlamentben bejelentette Carney kinevezését. Osborne szavai szerint Mark Carney "egész egyszerűen a legjobb, legtapasztaltabb és legképzettebb szakember az egész világon arra, hogy elláthassa a Bank of England kormányzói feladatát".

Carney a Goldman Sachs befektetési bankcsoportnál töltött be vezető tisztségeket, mielőtt a kanadai jegybank élére került. A brit jegybanktörvény alapján 2013 nyarától nyolc évig tölthetné be a Bank of England kormányzói tisztségét, de Osborne hétfői bejelentése szerint Carney közölte vele, hogy öt évre vállalja a megbízatást.

A brit jegybank élére a kormány álláshirdetéssel keresett új kormányzót. A hirdetés a The Economist című brit gazdasági-politikai folyóiratban jelent meg szeptember közepén. Az 1694-ben alapított Bank of England történetében először fordult elő, hogy álláshirdetéssel kerestek kormányzót az intézmény élére.

Van feladat

A Bank of England új kormányzójának komoly reformokat kell majd végigvinnie, a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció ugyanis nem sokkal 2010-es választási győzelme után teljes körű bankfelügyeleti reformterveket jelentett be. E tervek alapján a bankszektor felügyeletét ellátó Pénzügyi Szolgáltatási Hatóság (FSA) jelenlegi formájában jövőre megszűnik, és a helyébe lépő új szabályozó szervezet a Bank of England részlegeként működik majd.

A Bank of England több tekintetben félfüggetlen intézmény. Elsődleges mandátuma az árstabilitás biztosítása, de a követendő inflációs célt a kormány írja elő számára; a jelenlegi cél 2 százalék éves összevetésben. A brit jegybanktörvény értelmében ha egy adott hónapban az éves infláció 1 százalékponttal vagy annál nagyobb mértékben eltér a célszinttől bármelyik irányban, a Bank of England kormányzója hivatalos levélben köteles tájékoztatást adni a pénzügyminiszternek az eltérés okairól.

A brit jegybankot alig másfél évtizede ruházták fel a kamatdöntés jogával. Az akkori munkáspárti kormány 1997-ben adta át ezt a jogkört a Bank of Englandnek, addig a mindenkori brit pénzügyminiszter határozta meg a jegybanki alapkamatot is.