Már a lengyel munkaadók fele nem talál megfelelő alkalmazottakat üres álláshelyeire - írta az onet.pl. a Work Service munkaügyi szervezet jelentésére hivatkozva. A probléma olyan méreteket öltött, amely rendkívül nagy hatással van a bajban lévő vállalatok további sorsára.

A jelentés szerint a kádergondokkal küzdő vállalatok közel egyharmada nem tud új szerződéseket kötni. Nyolc vállalkozás közül már legalább egynek le kellett mondania beruházásokról vagy kisebbre kellett vennie fejlesztéseit. Az emberi tőke előteremtése a lengyel gazdaság fő kihívásává vált: az a cég, amelynek megfelelő a káderállománya, nagy előnybe kerül versenytársaival szemben - vélik a Work Service szakértői.

A vállalatok 50,8 százaléka állítja, hogy nem tud megfelelően szakképzett embert szerezni, ez 15 százalékponttal több a tavalyinál és természetesen rekord. A nagyvállalkozások 62 százaléka küzd ilyen gondokkal. A nehézségekkel úgy akarnak megküzdeni, hogy munkaerő-ügynökségektől kölcsönöznek embereket, illetve egyre többen próbálnak külföldről Lengyelországba csábítani dolgozókat.

A kis cégek negyede nem tudja bővíteni piacait és személyzeti költségeinek jelentős növekedésével szembesül. Ugyanakkor a munkaerő.toborzó ügynökségek magasabb fizetést ajánlhatnak a szakképzett, keresett munkavállalóknak.