A világgazdaság már elkezdte a talpraállást a generációk óta nem látott válságból, de a recesszió akár nagyobb károkkal is járhatott volna, amennyiben a világ központi bankjai nem léptek volna föl olyan erőteljesen tavaly ősszel - idézi a Federal Reserve és az amerikai monetáris politika első emberének szavait a Marketwatch.com.

Bernanke a kansasi Fed éves összejövetelén arról beszélt, hogy pokoli év van mögöttünk, majd kifejtette, hogy a központi bankok hathatós tevékenysége nélkül nagyobb katasztrófa várt volna a világra.

A Fed elnöke ismét elmondta, hogy az 1920-as évek végén kirobbant nagy gazdasági világválság óta nem nézett szembe az emberiség ilyen súlyú válsággal, ám - tette hozzá - a kifutása határozottan lehetett volna súlyosabb is. Amennyiben a Fed, más központi bankok és kormányok nem reagálnak összehangolt és aggresszív módon tavaly szeptemberben és októberben, akkor a válság "különösen mély és elhúzódó lett volna" - mondta Bernanke.

Ezúttal a Federal Reserve vezetője szakértők, döntéshozók szűk csoportja előtt beszélt ugyan, ám szavai egy sokkal szélesebb közönségnek szóltak. Az elnök, a kongresszus és a közvélemény felé hangoztatott példás reagálás bizonyára nem tesz rosszat Bernanke esélyeinek, akinek mandátuma januárban jár le a világ elsőszámú pénzpiaci szereplője élén. Szakértők szerint, azzal együtt, hogy a válság alatt a Fed tevékenységét illetően is megjelentek kritikus hangok, Bernankének van esélyes az újabb megbízásra.

A mögöttünk hagyott pénzügyi pánik hatalmas károkat okozott gazdasági és humánus értelemben egyaránt - fogalmazott Bernanke. Közben, és ennek ellenére, a döntéshozók az USA-ban és szerte a világon gyorsan és erősen reagáltak annak érdekében, hogy feltartóztassák a veszélyes helyzet gyors romlását - tette hozzá.

A válaszlépésekkel "elkerültük a globális pénzügyi rendszer már küszöbön álló összeomlását, egy olyan kimenetelt, ami pedig túlságosan is valószínűnek tűnt még a pénzügyminiszterek és a központi bankárok számára is" - mondta.

Bernanke beszéde tehát erőteljesen hangsúlyozta a monetáris politika felelősségét, miután a válság tavaly szeptemberben a Lehman Brothers összeomlásával beköszönt, amit további pénzügyi óriások követtek a mélybe, így a Fannie Mae, a FreddieMac, az AIG, a Merrill Lynch és a Wachowia.

A beszámoló nagyjából a 2008. szeptemberi eseményektől indult, vagyis elegánsan felülemelkedett az ezt megelőző, esetlegesen vitatható lépések és döntések mélyebb boncolgatásán. A válság eredetével kapcsolatban a Fed-elnök mindössze annyit jegyzett meg, hogy egészen az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a piaci szereplők nem látják azt az éles negatív fordulatot, ami rájuk várt.

A Marketwatch.com által is idézett beszédében ugyanakkor az amerikai és világgazdaság kilátásait is csak felületesen érintette, inkább a válságból való lassú és fokozatos felemelkedés tényét hangsúlyozta. Elmondása szerint a Fed bizonyos, a likviditás fenntartására irányuló programjait már elegendő alacsonyabb fokozatban üzemeltetni, mivel a likviditási nyomás enyhült, a piaci kondíciók normalizálódtak.

Arról sem ejtett azonban szót, hogy hogyan tervezi a Fed bankrendszert illető támogatásának kivonását, és inkább az derült ki mondandójából, hogy ennek a napja ma még a távolba vész. "Bár a legrosszabbat elkerültük, továbbra is olyan bonyolult kihívásokkal nézünk szembe, mint a fenntartható gazdasági növekedés biztosítása, vagy az intézményi keretek újjáépítése annak érdekében, hogy igyekezzük elkerülni a hasonló kríziseket a jövőben" - mondta Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke.