2012. januárban a háztartások által felvett új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója nagyobb mértékben emelkedett, valamint az új szerződéses értékek esetén is jelentős növekedés tapasztalható, amelyet szinte kizárólag a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitelek új szerződéses értékei eredményeztek - közölte a jegybank.

Január hónap folyamán a folyósított kiváltó forinthitelek értéke 122,2 milliárd forint volt. A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke kisebb mértékben csökkent az előző hónaphoz képest.

A lakáscélú forinthitel-szerződések átlagos hitelköltség mutatója 12,49 százalékra nőtt, ami a decemberi szintet 0,84, az egy évvel korábbit pedig 2,39 százalékponttal múlja felül. Sem a szabad felhasználású forint jelzáloghitelek, sem a személyi hitelek, sem a betétek esetében nem hozott ekkora növedést az év első hónapja.

A felügyelet adatai szerint januárban 47,6 ezer devizahitelt végtörlesztettek, aktuális árfolyamon 431,6, végtörlesztési árfolyamon 307,9 milliárd forint értékben. A több mint 20 ezer kiváltó forinthitel összértéke - szintén a PSZÁF adatai szerint - 118,3 milliárd forint volt.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége 0,75 százalékponttal 13,31, a személyi hiteleké 0,74 százalékponttal 29,17 százalékra emelkedett, miközben a forint betétszerződésekre fizetett átlagkamat mindössze 0,34 százalékponttal nőtt, 6,37 százalékra.

Jót tett a forinterősödés a devizahitel-állománynak

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 348,0 milliárd forinttal mérséklődött. Az említett változás a forinthitelek 127,6 milliárd forintos tranzakciós növekményéből, illetve a devizahitelek 475,7 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. A változások nagy része a devizahitelek végtörlesztésére és a kiváltó forinthitel-felvételekre vezethető vissza. A háztartások devizahitel-állományát a forinterősödés is apasztotta, 254,4 milliárd forinttal.

A forint betétek új szerződéses értéke esetében havi összevetésben csökkenés, éves összehasonlításban növekedés figyelhető meg, míg az euró betétek új szerződéses értéke az előző hónappal szinte azonos szinten maradt.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatói az 1 millió euró érték alatti és feletti forinthiteleknél növekedtek, de a drágulás jóval kisebb mértékű volt, mint a háztartások esetében, így az átlagok rendre 9,96 és 8,50 százalékon állnak. Az 1 millió euró érték alatti euróhitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kismértékben csökkent, 4,16 százalékra, míg az 1 millió érték feletti euróhitelek esetén
nagyobb, 0,7 százalékot közelítő növekedés tapasztalható az előző hónaphoz képest, így az átlag 4,58 százalékon áll. A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték alatti és feletti forinthitelek új szerződéses értékei az előző havi kiemelkedő növekedéshez képest csökkentek.