A Roszfinmonyitoring utasítása 41 országra terjed ki: az Egyesült Államokon, és az Európai Unió 28 tagállamán kívül Svájcra, Norvégiára, Kanadára, Iránra, Szíriára, Szudánra, Új-Zélandra, Ausztráliára, Argentínára, Mexikóra, Észak-Koreára és Jamaicára.

Ezen országok polgárainak és cégeinek banki műveleteit az új feketelista alapján "megkérdőjelezhetőeknek" minősítik és nem ajánlják azok lebonyolítását - írta az orosz hatalomhoz közelálló Izvesztyija.

A pénzügyi felügyeletnek az orosz bankokhoz a napokban eljuttatott és az újság rendelkezésére álló levelében az áll, hogy azok az országok kerültek fel a listára, amelyekkel szemben Oroszország szankciókat vezetett be tavaly a Krím elcsatolása miatt a nyugati államok által alkalmazott büntetőintézkedésekre válaszul. Emellett azok az országok is a listán vannak, amelyek nem teljesítik a pénzmosás elleni nemzetközi fellépéssel kapcsolatos elvárásokat, és amelyek támogatják a terrorizmust és a kábítószerek szabad forgalmazását.

Oroszország egyebek között közös gazdasági programokat, vagy épp katonai együttműködést függesztett fel, illetve a külgazdasági, külkereskedelmi forgalom korlátozásával válaszolt a külföldi szankciókra. Tavaly augusztusban embargót vezetett be egyes élelmiszerek behozatalára az Európai Uniós tagállamokból.

Pavel Livadnij, a Roszfinmonyitoring alelnöke az Izvesztyijának ugyanakkor azt mondta, hogy a szervezet alapítása óta, több mint 10 éve következetesen fellép a törvénytelen pénzügyi műveletek ellen, ezért nem felel meg a valóságnak az a következtetés, hogy a lapban megszellőztetett intézkedésüket csak "az utóbbi események (az Oroszországgal szemben alkalmazott nyugati szankciók) alapozták meg".

A felügyelethez közeli meg nem nevezett forrás szerint az intézkedés ugyanakkor "az Oroszországban és a világban uralkodó politikai és gazdasági helyzettel van összefüggésben".

A Newsru című hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz törvények a 3 milliárd rubel (mintegy 16 milliárd forint) fölötti "megkérdőjelezhető" pénzügyi műveletek esetében a bank "magas szintű érintettségét feltételezik".

Anton Babenko, a Padva és Ephstein nevű oroszországi jogi iroda partnere az Izvesztyijának nyilatkozva attól tartott, hogy az orosz pénzügyi felügyelet intézkedése miatt még az olyan egyszerű banki műveletek is elhúzódhatnak, mint a készpénzfelvétel, ha azt egy külföldi állampolgár hajtja végre Oroszországban.

Igor Belikov, a RAEX nemzetközi minősítő intézet vezető szakértője ugyanakkor gazdaságilag megalapozottnak és következetesnek tartja a Roszfinmonyitoring új intézkedését. Szerinte ugyanis miután a nyugati büntetőintézkedések és az arra adott orosz válaszlépések miatt csökkent a pénzügyi műveletek nagysága Oroszország és a nyugati államok között, felmerülhet, hogy külkereskedelmi kapcsolatok ürügyén bizonyos cégek tőkekivonást hajtanak végre Oroszországból.