Az Európai Központi Bank (ECB) további monetáris enyhítési lépései, amelyekkel növelné az európai pénzpiacok likviditását, nem ígérnek jelentős eredményt - fejtette ki a CNBC-nek nyilatkozva Anshu Jain, a Deutsche Bank társ-vezérigazgatója egy nappal az ECB csütörtöki kamatdöntő ülése előtt.

Az elemzők egyre határozottabban arra számítanak, hogy az európai jegybank monetáris tanácsa jelentős banki kötvényvásárlási programot indít annak érdekében, hogy a pénzkínálat növelésével bővítse az eurózóna vállalatainak hitelezését. Korábban arra számított az elemzők többsége, hogy az ECB csak azt követően avatkozik be, hogy az ősz végén napvilágra kerül az európai jegybankok stressztesztjének eredménye.

A sok is kevés

Ha ugyanis ez pozitív lesz, azaz erősnek mutatja a pénzintézeteket, akkor javulhat a bankok egymás iránti bizalma, ami lendületet adhat annak, hogy kölcsönösen hitelezzék egymást, illetve annak, hogy végre a reálgazdaság vállalatainak is több kölcsönt kínáljanak. Mindennek tükrében meglepőnek minősíthető Jain szkepticizmusa.

Elérkeztünk arra pontra, amelyen a mostaninál sokkal több beavatkozás sem hoz számottevő eredményt - fejtegette a bankvezér egy frankfurti konferencia előtt adott villáminterjújában. Saját bankjáról az a véleménye, hogy jó passzban van, ugyanakkor megjegyezte, hogy az alacsony kamatkörnyezetből fakadó kihívásokkal még hosszú ideig számolniuk kell.

Veszélyben a versenyképesség

Ezzel egyebek mellett a pénzbőségből fakadó befektetési buborékok felfúvódására célozhatott. A helyzet az, hogy az ECB lépéseinek (köztük a minimális szinten tartott alapkamatnak) köszönhetően az alacsony kamatok nem fognak hamarosan emelkedni - tette hozzá megjegyezve, hogy az európai jegybank beavatkozására szükség volt.

A pénzügyi konferencia résztvevői előtt arról beszélt, hogy az európai bankok a megszigorított pénzügyi szabályok miatt elveszthetik a versenyképességüket amerikai konkurenseikkel szemben. A Deutsche Bank, amely részt vesz a stressztesztben, más pénzintézetekhez hasonlóan, jelentős összegű rossz hitelt volt kénytelen leírni, hogy megfeleljen a teszt követelményeinek. (A vizsgálat célja, hogy kiderítse, kibírnának-e csőd nélkül egy jelentős gazdasági visszaesést a bankok.)

A német nagybank is belekeveredett a Libor-botrányba, amelyben számos pénzintézet kereskedői egyeztették a bankközi kamatlábat, manipulálva ezzel a bankok költségeit. Az európai pénzintézetek az elmúlt években eurómilliárdokat fizettek ki büntetésekre és peren kívüli meg egyezségekre.