A Gazprom immár második éve csökkenti a Szibéria Ereje gázvezeték építésére szánt költségvetést. E döntésének következtében így idén csak 92 milliárd rubelt (1,17 milliárd dollár) fordítanak a Jakutföldről Kínába gázt szállító beruházásra, holott tavaly még 200 milliárd rubelt (2,6 milliárd dollár) szántak erre a célra - írta a Russia Beyond the Headlines (RBTH).

Nem ez az egyetlen változás azonban az orosz vállalatóriás ázsiai terveiben. Bejelentették, hogy elhalasztják egy 2011-ben indított projekt folytatását is, így a Primorje területre tervezett, évi 10 millió tonnás termelési kapacitású cseppfolyósított gázt termelő üzem építése, amely elsősorban Japánba és Dél-Koreába exportált volna. Az RBTH értesülései szerint ennek oka valószínűleg az, hogy a Gazprombank visszautasította a projekt finanszírozását, amit viszont a Kommerszant című lap annak tulajdonít, hogy erre a nyugati szankciók kényszerítették a cég pénzintézetét.

Ami az egyre inkább Szibéria "Gyengeségének" mint "Erejének" nevezhető vezetéket illeti, az orosz média értesülései szerint az építéssel komoly nehézségek vannak - egyrészt mert mélyen a reálisan várható költségek alá becsülték a kiadásokat, másrészt mert nem számoltak az energiaárak drasztikus zuhanásával.