Vlagyimir Putyin orosz államfő januárban jelentette be, hogy állami részesedést adnak el az olajipari Rosznyefty és Basnyefty cégekben, a VTB bankban, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot kereskedelmi hajózási cégekben.

Az orosz kormány azért értékesít állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, ezért csökkenteni kellett a kiadásokat.

Az Alrosa a világ legnagyobb gyémánttermelője a kibányászott gyémánt karátja alapján. A cég gyémánteladásból származó tavalyi bevétele 30 százalékkal mintegy 3,4 milliárd dollárra esett, gyémánttermelése 38,3 millió karát volt. A cég azzal számol, hogy idei gyémánttermelése 37-39 millió karát lesz. A csökkenő termelés ellenére a bevétel várhatóan 3,5 milliárd dollárra nő. Az Alrosa 2021-ig szóló fejlesztési tervei szerint a gyémánttermelést évi több mint 41 millió karátra futtatják fel.

Az Alrosa 44 százaléka állami tulajdonban van, 25 százaléka Jakutföldé (hivatalos nevén Szaha Köztársaság), 8 százaléka azé a járásé, ahol a bányák találhatóak, további 23 százalék a tőzsdén forog.