Az eljárást 25 német, olasz, spanyol és más európai országok iparági szereplőinek panasza alapján kezdeményezték, ezek ugyanis azt állítják, Kína az előállítási ár alatt exportálja termékeit. A kelet-ázsiai ország jelenleg a világ legnagyobb napelem-gyártója, a globális piac csaknem kétharmadáért felel, az Európai Unió országai tavaly összesen 21 milliárd euró értékben vásároltak tőle.

A dömpinggel kapcsolatos vádakat a kínai gyártók többször visszautasították, s cáfolják azt is, hogy a központi vezetéstől kapnának támogatást. A kínai napelemgyártás radikális változást él át, mivel ezen termékek előállítási költsége gyorsan és jelentős mértékben csökken - fogalmaznak a kínaiak.

A pekingi kereskedelmi minisztérium "mély sajnálatát" fejezte ki az üggyel kapcsolatban, és azt szorgalmazta, hogy az EU minél gyorsabban, tárgyalásos úton oldja meg a kereskedelmi vitát. "A kereskedelmi korlátozások nem csupán az abban részt vevő felek érdekeit sértik, de a globális ipar és a megújuló energiák szektorának egészséges fejlődését is akadályozzák" - fogalmazott Sen Tan-jang (Shen Danyang), a minisztérium szóvivője.

A most megindított uniós vizsgálat akár 15 hónapig is eltarthat, annak következményeként a Kínában lévő európai cégek megtorlástól tartanak. "Ilyen esetet mindig megtorlás követ. Azt gondoljuk, az lenne a legjobb megoldás, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnének és konstruktív párbeszédet folytatnának" - fogalmazott csütörtökön Davide Cucino, a pekingi Európai Kereskedelmi Kamara elnöke. A múlt héten Pekingben járt Angela Merkel német kancellár és Németország is a viták tárgyalásos úton való megoldását támogatja.

Az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma májusban számos kínai gyártó termékeire vámot vetett ki, szintén azzal vádolva őket, hogy a szabályokkal szembemenve, költség alatt árulják termékeiket.