Nagy médiavisszhangot váltott ki Oroszországban a - neve ellenére - szélsőségesen nacionalista Liberális Demokratapárt vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij orosz politikus követelése, miszerint ki kellene tiltani Oroszországból az amerikai McDonald's gyorsétteremláncot. Ez önmagában talán nem lenne meglepő, ám annál érdekesebb, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a lakosság jelentős többsége támogatna egy ilyen intézkedést - jelentette a Moscow Times.

A felmérésben megkérdezettek 62 százaléka egyetért azzal, hogy be kell szüntetni a McDonald's oroszországi tevékenységét - adta közre adatát a SuperJob portál piackutató központja azon a héten, amikor kiderült, hogy az étteremhálózat bezárja a frissen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten működő három vendéglőjét. Az amerikai multi április 3-án jelentette be, hogy ideiglenesen bezárja éttermeit a Krímben, az intézkedés átmeneti jellegét azonban megkérdőjelezi, hogy a dolgozóknak Ukrajna más részein kínáltak munkát.

A fiatalok hajlamosabbak arra, hogy kesztyűs kézzel bánjanak a nagy amerikai vállalattal: a 24 éven aluliaknak csak egyharmada véli úgy, hogy a nagy sárga M betűknek el kellene tűnniük az orosz városok utcaképéből. A SuperJob szerint a megkérdezettek általában patriotizmusukkal indokolták negatív véleményüket. Sokuk szerint az amerikai gyorséttermeket hazai ételeket kínáló vendéglőkkel kellene felváltani.

Akik marasztalnák a multit, arra hivatkoznak, hogy senki más nem kínál az ismert burgerekhez hasonlóan olcsó gyors étkezési lehetőséget a piacon. A McDonald's 1990-ben nyitotta meg első egységét Oroszországban. A felmérés készítése közben kissé összezavarták a képet egyes sajtóértesülések, amelyek szerint a nagy versenytárs Burger King a McDonald's kivonulásával egyidejűleg éttermeket készülne nyitni a Krímben. A cég tagadta a terjeszkedni szándékozna a félszigeten.