Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvényesek határozata szerint részvényenként 5 rubel (1 rubel=4,40 forint) értében 3,281 milliárd AvtoVaz-részvényt bocsátanak ki.
Szergej Szkvorcov, az AvtoVaz igazgatótanácsának az elnöke szerint a cég pénzügyi helyzetének a stabilizálásához 85 milliárd rubelre van szükség. Ez az összeg nem tartalmazza azt a 20 milliárd rubelt, amivel az egyik főtulajdonosnak, a Rosztyehnek tartozik a vállalat, és amit az orosz állami konszern várhatóan elenged.

Az AvtoVaz a tavalyi évet 73,85 milliárd rubel rekordveszteséggel zárta, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak. A cég tavalyi bevétele 8 százalékkal, 176,4 milliárd rubelre csökkent.

A részvényesek márciusban úgy döntöttek, hogy lecserélik az AvtoVaz vezérigazgatóját. Április 4-től a svéd Bo Anderson helyére a francia Nicolas Maure került, aki addig a Renault csoport romániai ügyvezető igazgatója és egyben az Automobile Dacia SA elnök-vezérigazgatója volt.

Az AvtoVaz cégben a Renault-Nissan szövetségnek 67 százalékos, a Rosztyeh orosz állami konszernnek 33 százalékos tulajdonrésze van. Az orosz cég eladási gondjait jelzi, hogy október 17-től jövő év február 19-ig négynapos munkahetet vezet be gyáraiban. Előzőleg február közepétől augusztus közepéig volt négynapos munkahét az AvtoVaznál.

Oroszországban 23 ezer Lada autót értékesítettek szeptemberben, ami 5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az orosz autópiacon az AvtoVaz részesedése 18,2 százalékra emelkedett a tavaly szeptemberi 15,4 százalékról.