Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mesterségesen alacsony alapkamatok nemcsak a tőke nem hatékony eloszlását ösztönzik, hanem a túlzott pénzpiaci spekulációnak is táptalajt biztosítanak, ami a végén nagyobb kárt okozhat, mint a piaci boomok utáni visszaesés - figyelmeztetett Paul Watters az S&P elemzője a negyedéves európai vállalati hitelezési kilátásokról szóló legfrissebb prognózisának ismertetésén a CNBC szerint. A szakember úgy véli, hogy a tőkeáttétek egyre széleskörűbb használata és az egyre agresszívebben strukturált tranzakciók az európai pénzpiacokon a 2006-07-es időszakban látottakra kezdenek emlékeztetni.

A szakember szerint kérdéses, hogy a megfelelő cégek fordítják-e a javukra az olcsó pénzből finanszírozott hiteleket, valamint hogy a legproduktívabb módon használják-e fel ezeket a forrásokat. Az S&P elemzői úgy vélik, hogy Európában az üzleti bizalom továbbra is alacsony marad, ami arra készteti a vállalatokat, hogy az alacsony kamatszintek mellett még több adósságot generáljanak, ahelyett, hogy tőkebefektetésekre költsenek többet.

Miután a vállalatok inkább a hitelfelvételt választják befektetés helyett, a jegybanki intézkedés nem is éri el azt a célját, hogy a fenntartható fejlődést ösztönözze a régióban - jegyzi meg a hitelminősítő elemzésében. Ehelyett, mind az USA, mind Európa egyre inkább a vállalati felvásárlások volumenének hirtelen növekedésének, a magas kötvénykibocsátásnak és egyre több tőkeáttétes kivásárlásnak a tendenciáját mutatja. Ezek a folyamatok - amelyek az USA-ban jellemzőbbek - viszont növelik a kockázatokat a pénzügyi világban - állapítja meg a hitelminősítő. Az S&P egy júniusi elemzésében azt is megállapította, hogy a vállalati hitelek az ázsiai-csendes-óceáni térségben 2016-ra meghaladják az észak-amerikai és európai régió együttesét - jegyzi meg a CNBC.