A magyar ICT (informatikai és kommunikációs technológia) sikertörténet, de ahhoz, hogy az is maradjonstabil, megbízható keretre van szükség - mondta Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. (MT) elnök-vezérigazgatója, a T-Systems Magyarország Zrt. mai rendezvényén. Az eredmények megőrzéshez stabil, növekvőképes gazdaságra is szükség van. Az iparág szereplői tisztában vannak a magyar gazdaság nehézségeivel, de a két éve bevezetett, s a költségvetés kiigazítására szolgáló intézkedések (új adók bevezetése) komoly terhet jelentenek a szektor számára. Christopher Mattheisen tehát utalt arra, hogy az iparág értékteremtése és megbecsültsége nincs összhangban.

A vezérigazgató elmondta, hogy a magyarországi ICT szektor 11 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, s az elmúlt három évben a telekommunikációs fejlesztések értéke elérte az ötszáz milliárd forintot. A Telekom évente 90-100 milliárd forintot fordít beruházásra, az elmúlt öt évben például összességében 410 milliárd forintot fordított invesztícióra. Az MT-csoport mintegy tízezer alkalmazottja van, és éves szinten 500 milliárd forintot költ, illetve hagy Magyarországon beszerzésekre, bérekre , járulékokra - fogalmazott Christopher Mattheisen. A vállalat mintegy háromezer hazai vállalattal dolgozik együtt, stratégiai partnerséget tart fent ezekkel, a telekommunikációs szektor pedig éves szinten 15 milliárd forintos megrendelést ad a kis- és középvállaltoknak. Az ICT tehát húzóágazat, az MT pedig továbbra is stratégiai partnerséget tart fent számtalan céggel.

Az MT már korábban felismerte, hogy a hagyományos telekommunikációs cégből tovább kell lépnie, és ennek érdekében évek során több IT-céget vásárolt föl, s ezek integrálásával nem rég megalakult az MT száz százalékos tulajdonában lévő T-Systems Magyarország Zrt., amely Magyarország egyetlen teljes körű infokommunikációs technológiai termékportfólióval rendelkező szolgáltatója - tette hozzá Christopher Mattheisen..

Az integráció, átalakítás eredményeként egy évi 120 milliárd forintos forgalmú cég jött létre - mondta Budafoki Róbert, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója. (A cég bevételének mintegy fele a telekommunikációs szolgáltatásokból származik, a fennmaradó része pedig az ICT- területekről). A társaság bevételének mintegy három százaléka a nemzetközi forgalomból származik, ezt ez értéket azonban húsz százalékra szeretnék emelni, részben a cég nemzetközi partnereivel való együttműködésnek köszönhetően. (A Deutsche Telekom és a T-Systems leányvállalatai ötven országban vannak jelene). A T-Systems Magyarország Zrt. jelenleg 1800 főt foglalkoztat, és mintegy 1700 partnerrel dolgozik együtt, amelynek 85 százaléka magyar kis- és középvállalat - tette hozzá Budafoki.