Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szövetségi igazságügyi minisztérium, a jegybank és az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) vizsgálata szerint a bank állást és ösztöndíjakat adott ázsiai, elsősorban kínai kormányzati tisztségviselők arra érdemtelen, vagyis nem kvalifikált gyermekeinek, hogy üzletelhessen az adott országban.

A döntésre három évig tartó nyomozás után született, ez az első érdemleges büntetés, amelyet egy nagybankra kiszabtak, mert megsértette a Külföldi Korrupciós Gyakorlat Törvényt. Az FCPA néven ismert törvény tiltja, hogy amerikai vállalatok külföldieknek pénzt, vagy bármilyen értéket adjanak annak érdekében, hogy üzleti lehetőségekhez jussanak. A bank elfogadta a büntetést, a hatóságokkal kötött megállapodása értelmében azonban nem indítanak ellene büntető eljárást.

A vizsgálat szerint a JPMorgan Chase ázsiai központja elismerte, hogy 2006-ban létrehoztak egy speciális, úgynevezett "Fiúk és lánygyermekek" nevű programot, amelynek értelmében elsőbbséget biztosítottak az álláslehetőségeknél a leendő kliensek gyermekeinek. A vizsgálat mintegy száz olyan esetet azonosított, amelyben külföldi tisztségviselők kérésére teljes munkaidőre felvettek valakit, vagy ösztöndíjat adtak valakinek. Az alkalmazás kifejezett feltétele volt, hogy a leendő munkatársnak közvetlen és megbízható kapcsolata legyen üzleti lehetőséggel.

Ez az úgynevezett Fiúk és lánygyermekek program nem más, mint kenőpénz, másként elnevezve - fogalmazott az igazságügyi minisztérium bűnügyekkel foglalkozó főosztályának vezetője, Leslie Caldwell. A JPMorgan szóvivője, Brian Marchiony azt hangsúlyozta: a bank örül, hogy együttműködésüket a vizsgálatokban figyelembe vették, egyben elismerte, hogy a bank magatartása elfogadhatatlan volt. Ezért a programot 2013-ban le is állították - tette hozzá.