A PGNiG lengyel gáz- és olajvállalat élni kíván a lehetőséggel, hogy most újratárgyalhatja szerződését a Gazprommal. Erre a megállapodás záradéka kétévente ad módot. Mint Jerzy Kurella, a társaság alelnöke újságíróknak elmondta, elsősorban az orosz gáz árának csökkentését akarják elérni, amely nincs összhangban az európai piacokéval.

Módosítanának a dokumentum azon pontján is, amely megszabja, hogy mennyi gázt vásárolnak, s ezt a mennyiséget akkor is ki kell fizetni, ha nem használják fel a teljes keretet, a legfontosabb azonban Varsó számára az ár kérdése. A tárgyalások akár fél évig is elhúzódhatnak.

A PGNiG és a Gazprom két évvel ezelőtt kötött új szerződést, amely az árképzési formulát is átalakította. Bár az új ár is üzleti titoknak minősült, a kiszivárgott adatok szerint a Gazprom több mint 10 százalékot engedett az árból - ennek fejében Varsó visszavonta panaszát a nemzetközi döntőbíróságról, vagyis peren kívüli egyezség jött létre a felek között. Ennek ellenére - mint a PAP varsói hírügynökség írta - a szakértők szerint a mai orosz gázár lényegesen meghaladja az európai piacokon most uralkodó, 1000 köbméterenként 320-370 dolláros árat.