Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb bankjai közül nyolc is arra készül, hogy pénzügyi megegyezésre jusson az Európai Bizottsággal az ellenük folyó kartelleljárással kapcsolatban. Brüsszel azt vizsgálja már négy éve, hogy az érintett bankok befolyásolták-e számukra kedvező módon a globális devizapiacon - írja a Financial Times (FT). A lap szerint a UBS, A Royal Bank of Scotland, a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Barclays, a HSBC és két másik bank is belemenne a megegyezésbe, amely az ügyhöz közelálló források szerint több milliárd euróba kerülne az érintett pénzintézeteknek.

A kartellügy ugyanakkor komoly kihívások elé állította az Európai Bizottságot - ez állítólag a legnagyobb ilyen úgy, amivel Brüsszel szembesül -, mivel igen szerteágazó és sokféle devizát érint. Ugyanakkor nem ez az első ilyen ügy, hiszen a bankközi kamatlábak manipulálása miatt már volt hasonló eljárás. A mostani ügyben az FT forrásai szerint a büntetés nagysága elérheti a korábban, a kamatlábügyben kiszabott 2 milliárd eurós bírságot.

Az EU vizsgálatát megelőzték már hasonló eljárások az amerikai, a brit és a svájci hatóságok részéről, ezekben a nagy globális bankok összesen több, mint 10 milliárd dollárnyi bírságot voltak már kénytelenek kifizetni.

A Boston Consulting Group becslései szerint a pénzintézetek 2008 óta már összesen több, mint 320 milliárd dollárnyi bírságot fizettek ki különböző eljárások nyomán.

Az érintett bankok képviselői és az EU közötti egyeztetések a következő néhány hónapban indulnak - írja a lap. A bankok képviselői év eleje óta külön-külön találkoztak eddig az EU kartellügyben nyomozó tisztségviselőivel. Az, hogy mikor kerül sor a következő találkozóra nem világos, azonban a megegyezések bejelentése a jövő év elején várható.

A kartellben résztvevők elkerülhetik a bírságot, ha elsőként jelentik az ügyet az EU illetékeseinek. Erre volt már példa a kamatlábügyben. A Barclays például egy 690 milliós büntetést úszott meg így az eurókamatlábaknál, a UBS pedig 2,5 milliárd eurós bírságnak ment így elébe.

Az érintett bankok nem csak a pénzbeli büntetéseket úszhatják meg ha együttműködnek, de a személyes felelősségre vonást is. Az eddigi eljárások nyomán már nem egy korábbi banki tisztségviselő ellen folyik eljárás jelenleg is, s már börtönbüntetésről szóló ítéletek is születtek.