Az RWE már egy évvel ezelőtt jelezte, hogy értékesíteni akarja a divíziót, melyhez jelentősebb összegű beruházási igény kapcsolódott volna a jövőben. A tranzakció a részleget 5,1 milliárd euróra értékeli (Enterprise Value), mely mintegy 0,6 milliárd euró hitelt tartalmaz. Az ügylet várhatóan még idén lezárul, az RWE szerint az eladást a német kormány sem ellenezné.

A versenytársakhoz hasonlóan az RWE azért tervez eszközeladásokat, hogy mérsékelje a fukusimai atomkatasztrófát követő német atomenergiai átalakulásokból eredő veszteségeket.

Az RWE olaj és gázipari cégének (DEA) eladása nem váratlan fejlemény, főleg azok után, hogy a múlt hét során lapértesülések arról számoltak be, hogy a tranzakció márciusban megtörténhet. Az akkori információk szerint a pályázók között a BASF olajipari cége, a Wintershall, Mikhail Fridmam orosz milliárdos, valamint a MOL is.

A Wintershall korábbi értesülések szerint 3,5 milliárd eurós ajánlatot adott, a KKR nevű kockázati tőketársaság és a Kuwait Petroleum tulajdonában lévő Kufpec által alkotott konzorcium 4,2 milliárd eurót ígért, míg Mikhail Fridman 5 milliárddal pályázott.

Az, hogy a Mol is ott volt a pályázók között, nem számít meglepőnek, hiszen a társaság több alkalommal is jelezte, hogy aktívan érdeklődik az akvizíciós lehetőségek iránt. A DEA a Mol kitermelését csaknem duplájára tudta volna növelni, azonban a tranzakció a Mol méreteihez képest igen jelentős lett volna (ezzel teljes likvid forrásait kimerítette volna). Arról korábban megemlékeztünk, hogy az INA sorsáról való döntés előtt igen alacsony lett volna az esélye egy ilyen volumenű bevásárlásnak.