Magyarország üzemanyag-ellátását is érinti, hogy Oroszország júliusban mindössze napi 2,1 millió hordó olajat tervez szállítani Európába. Tíz éve nem volt ilyen gyenge a kínálat, ami arra kényszeríti az orosz olajat felhasználó finomítókat, hogy többet fizessenek a nyersanyagért - jelentette a Financial Times a vezetékek betáplálási tervére hivatkozva. A csökkentés hátterében két tényező állhat: a gyorsan bővülő helyi finomítók olajéhsége, illetve az orosz vezetés törekvése arra, hogy áthelyezze az ország energiahordozó-exportjának súlypontját a Távol-Keletere, elsősorban Kínára.

Az uráli szabványú olaj a Brentnél drágábban forog - derül ki a Platts árupiaci információs szolgáltató cég adataiból -, annak ellenére, hogy minősége rosszabb az európai standardénál. Az ázsiai kivitel, amely 2010-ben még legfeljebb csörgedezésnek volt nevezhető, mára megközelítette a napi félmillió hordót, miután Moszkva össze tudta kapcsolni a Kelet-Szibériát és a Csendes-óceánt összekötő vezeték építésének finanszírozását a későbbi szállításokkal. Eközben az orosz olajcégek elmozdultak a feldolgozott termékek kivitele felé, ami viszont napi ötmillió hordóra növelte a finomítóik olajfelhasználását a 2005-ös négymillióról.

Finomítók fasírtban

Az európai cégeknél eközben elve nyersanyaghiányt idézett elő az EU Irán elleni bojkottja. A görög Hellenic Petroleum, a spanyol Repsol és a portugál Galp az elmúlt években komoly befektetésekkel javította az olyan nehézolajok feldolgozására képes technológiájukat, mint amilyen az urali nyersolaj, ám ha az utóbbi ára nő, akkor elvesztik az ezzel elért költségcsökkentés áldásos profitnövelő hatását.

A jelentős orosz olajmennyiséggel számoló finn Neste Oilra, lengyel PKN Orlenre és magyar Molra különösen nagy hatása lehet a nyersanyag drágaságának. Néhányan ugyanakkor e cégek közül korábbi megállapodásokkal lekötötték a Barátság olajvezeték kapacitásait: PKN Orlen például hétmilliárd dolláros 2016-ig szóló szállítási szerződést írt alá a Rosznyefttyel. Az ilyen megállapodások szakértők szerint napi százezer hordóval növelték az orosz importot az év eleje óta, ami némileg kompenzálta a tengeri szállítások visszaesését.