A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája régóta pszichiátriai kezelés alatt állt, és valószínűleg azért tépte össze a betegállományba helyezéséről rendelkező orvosi iratot, mert annak alapján hosszabb ideig nem repülhetett volna - írta a Süddeutsche Zeitung pénteken az online kiadásában. Pilóták és pszichológusok szerint nincs biztos módszer annak garantálására, hogy a Germanwings társaság A320-as járatához hasonló incidens, a pilóta öngyilkossága ne forduljon elő újra.

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) azt javasolta, hogy aki depresszióban szenved, ne vezethessen repülőgépet. Ugyanakkor a szervezet repülőorvosi útmutatójában az szerepel, hogy a pilóták pszichológiai tesztjei "ritkán érnek bármit is" és "nem megbízhatóak" a zavart elmeállapot megállapításában.

Több ázsiai légitársaság szigorú orvosi vizsgálatoknak veti alá pilótajelöltjeit, amelyek része a pszichológiai felmérés. Továbbá a pilótáknak évente meg kell ismételniük az orvosi vizsgálatokat, amelyek során mindig ellenőrzik elmeállapotukat. A légitársaságok megjegyezték, hogy amennyiben szükséges, a repülőgépek vezetői tanácsadást is kérhetnek.

A probléma az, hogy nem mindenki akar beszélni a lelkét nyomó dolgokról, méghozzá két okból: nem akarják, hogy feletteseik bevonják repülési engedélyüket, hiszen így elveszítenék munkájukat; nem akarnak olyan környezetben dolgozni, ahol a kollégák jelentéseket tesznek egymásról, ha valamelyiküket lelki problémák gyötrik. A légitársaságok ugyanis arra biztatják alkalmazottaikat, hogy jelentsék, ha valami gyanúsat tapasztalnak kollégáiknál.

David Powell, a repülőorvosi tudomány szakértője szerint az elmúlt húsz évben tíz olyan baleset volt, amely egészségügyi problémákhoz köthető. Szerinte nem lehet biztosan megállapítani, mikor fogja valaki a gépet szándékosan katasztrófához vezetni.

Több légitársaság változtatott szabályzatán, és kötelezővé tette, hogy mindig a személyzet két tagja tartózkodjon a pilótafülkében. Ez az Egyesült Államokban a szeptember 11-ei terrortámadás óta bevett gyakorlat. "Sohasem szabad egyedül hagyni valakit - talán ez az öngyilkosság megakadályozására alkalmazható legjobb módszer" - vélekedett Tony Catanese klinikai pszichológus.

Módosított szabályok

A Germanwings honlapján pénteken közzétett közlemény szerint döntésüket a német légügyi hatósággal együttműködve hozták meg, bevezetésére a lehető legrövidebb időn belül sort kerítenek.

Csütörtökön több légitársaság közölte, hogy módosítja a fülke használatára vonatkozó szabályokat: a kanadai Air Transat és Air Canada, a norvég Norwegian Air Shuttle, a finn Finnair és az izlandi Icelandair sem engedi meg a jövőben, hogy csak egy személy tartózkodjon a fülkében.

A légitársaságok azután döntöttek a szabályok módosítása mellett, hogy kiderült: a Germanwings kedden lezuhant repülőgépének másodpilótája valószínűleg szándékosan nekivezette az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót.